Psychosociale ondersteuning aan (oud) geüniformeerden in de praktijk

Array

Werknemers en vrijwilligers met een publieke taak zijn 24/7 loyaal aan de samenleving (ambulance, brandweer, defensie en politie). Nationaal en Internationaal dragen zij bij aan ordehandhaving, gezondheid, democratie, veiligheid en recht. Zij doen dit met bezieling en overgave en vaak onder uitzonderlijk zware omstandigheden. De meeste medewerkers beschikken, met behulp van de werkgever en thuisfront, over voldoende veerkracht om deze ervaringen goed te kunnen handelen. Soms zorgen de persoonlijke omstandigheden of situatie voor psychosociale klachten. Dit houdt niet op bij het beeindigen van het dienstverband of pensionering.

Kenniscentrum Impact, nationaal kenniscentrum schokkende gebeurtenissen, calamiteiten en rampen, heeft onderzoek gedaan naar de behoefte en aangeboden psychosociale ondersteuning aan geüniformeerden, actief en postactief. Door het raadplegen van beschikbare informatie en interviews met verschillende lagen van de betrokken doelgroep is een duidelijk beeld ontstaan.
De ondersteuning aan (oud) geüniformeerden mag de laatste jaren rekenen op veel belangstelling en vooruitgang. Dit is nog wel versnipperd georganiseerd en wisselend van kwaliteit. Defensie is de enige organisatie die structureel ook beleid maakt en professionele ondersteuning biedt aan postactieve medewerkers. Met de uitrol van het landelijke programma versterking professionele weerbaarheid is ook de politie druk doende om, met de Nationale politie in het vizier, een hoogwaardige psychosociale ondersteuning op te zetten. Werkgevers van ambulance en brandweer voelen tevens een morele verantwoordelijkheid. De onderzoeken geven enkele aanbevelingen die de ondersteuning naar een hoger niveau kunnen tillen:
– Geef voorlichting en veranker collegiale ondersteuning in de organisatie om op plaatsen waar kwetsbaarheid tonen nog geen gemeengoed is, dit te bevorderen;
– Train leidinggevenden in het (h)erkennen van psychosociale klachten en geef duidelijkheid over hun rol daarbij;
– Investeer in de positionering en inhoudelijke trainingen van collegiale ondersteuningsteams;
– Maak verbinding met postactieven door hen te betrekken en in te zetten voor bijvoorbeeld voorlichting, dit geeft de kans psychosociale klachten vroegtijdig te herkennen;
– Bied actief ondersteuning aan bij psychosociale klachten aan postactieven, hiervoor is het voorwaarde deze in beeld te hebben en te houden;
– Betrek het thuisfront van de postactieve medewerker, zij signaleren veranderingen en klachten vaak als eerste.
Kenniscentrum Impact verwacht met deze onderzoeken een bijdrage te leveren aan het verder professionaliseren van de psychosociale ondersteuning aan geüniformeerden met een publieke taak.
De onderzoeken werden uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie en Stichting de Basis.

Kenniscentrum Impact nationaal kenniscentrum schokkende gebeurtenissen, calamiteiten en rampen
Impact heeft tot doel het bevorderen van kwalitatief hoogwaardige en adequaat georganiseerde psychosociale zorg na rampen door het bundelen van ervaring en wetenschappelijke kennis, het inzichtelijk maken en beschikbaar stellen hiervan voor uiteenlopende doelgroepen en het bevorderen van samenwerking tussen betrokken partijen. Impact wordt via Arq gesubsidieerd door de Ministeries van Defensie, VenJ en VWS. De instellingssubsidie verloopt via het RIVM. Dit onderzoek is uitgevoerd in een aanvullende opdracht van het ministerie van VenJ.
In 2010 publiceerde Impact de richtlijn psychosociale ondersteuning geüniformeerden. Hierin staan aanbevelingen beschreven voor optimale psychosociale ondersteuning, in nauwe samenspraak met een groot aantal geüniformeerde organisaties alsmede een aantal zorgverlenende instanties,. De richtlijn is te bestellen (en te downloaden) via de website van Impact: http://www.impact-kenniscentrum.nl

Ministerie van Veiligheid en Justitie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie zorgt voor de rechtsstaat in Nederland, zodat mensen in vrijheid kunnen samenleven, ongeacht hun levensstijl of opvattingen. Veiligheid en Justitie werkt aan een veiliger en rechtvaardiger samenleving door mensen rechtsbescherming te geven en waar nodig in te grijpen in hun leven. Soms is dat een ingrijpende maatregel, soms worden nieuwe perspectieven geopend. Altijd zijn het ingrepen die alleen Veiligheid en Justitie kan en mag doen. Recht raakt mensen.

Stichting de Basis
Voor (oud) medewerkers van ambulance, brandweer, defensie, openbaar vervoer en politie biedt Stichting de Basis professionele dienstverlening op het vlak van preventie en (na) zorg bij ingrijpende gebeurtenissen. De Basis werkt vanuit een centraal trainings- en nazorgcentrum in Doorn en beschikt over een landelijk dekkend netwerk van gespecialiseerd maatschappelijk werkers. De Basis werkt o.a. in opdracht van de Ministeries van Defensie, V&J, VWS en ontvangt aanvullende financiele ondersteuning van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.

Bron: Impact

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen