Subsidie voor potentieel hartmedicijn

Array

Cardioloog in opleiding en onderzoeker dr. Fatih Arslan van het UMC Utrecht heeft van onderzoeksfinancier NGI een subsidie van 250.000 euro gekregen. De subsidie is bedoeld om Arslan te helpen bij het oprichten van een spin-off onderneming. Het gaat om een zogenaamde Pre-Seed grant uit het LifeSciences@Work valorisatieprogramma.

Arslan zoekt naar een behandeling die het herstel na een hartinfarct bevordert en hartfalen kan voorkomen. Na een hartinfarct raakt het immuunsysteem geactiveerd door bepaalde eiwitten. Sommige eiwitten geven een kwaadaardige activatie waardoor het herstel slecht verloopt. Arslan heeft zo’n eiwit opgespoord. Het blokkeren van dat eiwit verbetert wellicht het herstel van het hart na een infarct.

Antistof
Arslan heeft hiervoor de eerste aanwijzingen. Momenteel ontwikkelt hij een antistof die het eiwit blokkeert. Wanneer uit grote proefdierstudies blijkt dat de antistof goed werkt en veilig is, kunnen studies met mensen en patienten starten.

Met ondersteuning van de UMC Utrecht Holding BV heeft Arslan een patent aangevraagd op dit idee. Mede dankzij de NGI Pre-Seed Grant gaat Arslan nu proberen de vinding in een spin-off onderneming te ontwikkelen tot een klinische toepassing. Zo’n spin-off onderneming is belangrijk om nieuwe deelnemers en financiering aan te trekken. En dat is weer cruciaal voor de ontwikkeling van de klinische toepassing.

Lange weg te gaan
Dr. Fatih Arslan: “Dankzij de NGI-beurs wordt het onderzoek meer dan een spannend wetenschappelijk verhaal. Via de Pre-Seed grant kunnen we de eerste stappen zetten richting de klinische toepassing. Maar we hebben nog een hele lange weg te gaan.”

Jaarlijks krijgen in Europa en Verenigde Staten meer dan 1,5 miljoen mensen hartfalen na een hartinfarct. Hartfalen is een uitermate invaliderende ziekte met een zeer slechte prognose: twintig procent van de mensen overlijdt in het eerste jaar, na vijf jaar is vijftig procent overleden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen