Verslavingsgeneeskunde krijgt erkende status

Array

Een nieuw profiel aan het firmament
Alcohol, drugs en gokken, maar ook internetten, gamen en seks: de verslavingsgeneeskunde vraagt steeds meer specifieke kennis voor een adequate diagnose en behandeling. Reden voor de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) om een officieel profiel aan te vragen voor verslavingsartsen en voor het College Geneeskundige Specialismen (CGS)* om dat te erkennen.

Jongeren gebruiken steeds meer en vroeger alcohol en drugs. Wetenschappers maken zich zorgen over het Nederlandse rookbeleid. Pornoverslaving groeit door internet. Zomaar wat nieuwskoppen van de afgelopen weken, van zorgelijke thema’s die allemaal onder de expertise van de verslavingsarts vallen.

“Overmatig middelengebruik neemt enorm toe in de maatschappij”, vertelt CGS-lid Bas Schreuder, psychiater in de geestelijke gezondheidszorg. “Vooral onder jongeren is het risico hoog. Verslaving kent niet alleen allerlei vormen, maar kan ook als comorbiditeit optreden of een in stand houdende of uitlokkende rol spelen bij sommige psychiatrische ziektes.

Daarom heeft het gloednieuwe KNMG-profiel betrekking op alle stoornissen en ziekten die ontstaan door overmatig middelengebruik. De verslavingsgeneeskunde voorziet in een maatschappelijke behoefte en dat is één van de belangrijkste redenen voor het CGS om een vakgebied te erkennen.”

Opleidingsplan als basis

Door de almaar toenemende relevantie en stijgende omvang van het vakgebied deed de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN), via de sectie Verslavingspsychiatrie van de NVvP, een aanvraag bij het College Geneeskundige Specialismen (CGS) om verslavingsgeneeskunde te erkennen als KNMG-profiel. Daarop benoemde het CGS een werkgroep, waarvan Schreuder voorzitter is. “Onze adviesgroep, met onder meer een sociaal geneeskundige en een huisarts, had de taak om te beoordelen of de opleiding voldoet aan de juiste eisen om het vakgebied in aanmerking te laten komen voor een erkend profiel.”

Het opleidingsplan vormde een belangrijk vertrekpunt op weg naar de officiele erkenning. Zo bekeek de adviesgroep op basis van dit plan of het vakgebied uniek genoeg is voor een aparte status. “Na onderzoek konden we concluderen dat dit het geval is”, vertelt Schreuder. “De verslavingsarts werkt in het psychiatrische, maar ook in het sociaalgeneeskundige veld en zijn vak raakt meerdere specialismen. Daarnaast vergt het vak specifieke kennis van middelen en vormen van verslaving, gedrag en neurobiologie en de vaardigheid om al vroeg symptomen te herkennen.”

Flinke kwaliteitsimpuls
Op aanwijzingen van de adviesgroep is het opleidingsplan aangescherpt om aan alle inhoudelijke kwaliteitseisen en procedurele voorwaarden te voldoen. Schreuder: “De aanvraag voor de erkenning is een enorme push om de kwaliteit van de opleiding te verbeteren. In de opleiding is nu zowel aandacht voor het vergaren van medische kennis als van neurobiologie, genetica en gedrag. Genetische factoren spelen een rol bij verslaving, maar de omgevingsfactoren zijn bepalend voor hoe sterk die aanleg tot uiting komt. Bovendien geldt: hoe eerder, hoe beter.

Vroeg symptomen kunnen duiden – bijvoorbeeld bij een alcoholverslaving die is te verbloemen door het sociale verkeer – is belangrijk om erger te voorkomen en risico’s te beperken.”Daarom is het opdoen van een stevige dosis praktijkervaring een vereiste van de opleiding, vertelt Schreuder. “Om de factoren te bepalen voor prognose en behandeling, moet de verslavingsarts gedragspatronen onderkennen en in diverse settings werken om ervaring op te doen.”

De erkenning van het profiel is niet alleen een verbetering van de herkenbaarheid van de verslavingsgeneeskunde, maar vooral een flinke kwaliteitsimpuls voor de opleiding én de opgeleide, vindt Bas Schreuder. “Vanuit het CGS is ons doel om de kwaliteit van het medische vak hoog te houden. Deze erkenning tot KNMG-profiel is dan ook een kwaliteitsgarantie voor de kennis en expertise van de verslavingsarts.”

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen