Meer animo vaccinatie baarmoederhalskanker

Array

Bijna 60 procent van de 12-jarige meisjes (57,6 procent) heeft zich in 2010 laten inenten tegen baarmoederhalskanker.

Dat is iets meer dan in het jaar daarvoor (2009); toen haalde 52,2 procent van de uitgenodigde meisjes ook daadwerkelijk de inenting. Dat blijkt uit woensdag naar buiten gebrachte cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker werd in 2009 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Alle meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 jaar oud worden een uitnodiging.

In 2009 kregen daarnaast alle meisjes geboren in 1993 tot en met 1996 een uitnodiging voor de vaccinatie. Vorig jaar werd al duidelijk dat in 2010 slechts de helft van deze meisjes zich had laten vaccineren.

In totaal zijn drie vaccinaties nodig. Een HPV-infectie (humaan papillomavirus) kan de kans op de ontwikkeling van bijvoorbeeld baarmoederhalskanker vergroten.

bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen