Tijdig beginnen met hiv-remmers heeft invloed op levensverwachting

Array

Hoe oud kun je worden als je hiv-remmers gebruikt? Behoorlijk oud, maar het hangt wel af van het moment waarop je de therapie start. Een Engels/Deense onderzoeksgroep heeft een simulatiemodel ontworpen dat voorspellingen hierover doet. Het model laat zien dat mensen met hiv die tijdig met hiv-remmers beginnen gemiddeld 75 jaar worden.

Zonder hiv waren dezelfde mensen 82 geworden, een verschil van zeven jaar. Het aantal verloren levensjaren neemt toe als je te laat aan je behandeling begint.  In het model leverde te laat behandelen een verschil van 10,5 jaar op. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift AIDS.

Simulatie
Het model is ontworpen voor Westerse landen, niet voor ontwikkelinglanden. In het model zijn 10.000 patienten gesimuleerd, allemaal 30-jarige mannen die seks hebben met mannen (MSM) Ze hebben hun hiv in 2010 opgelopen en worden in dit model 80 jaar (of tot hun dood) gevolgd. De gesimuleerde patienten hebben een goede toegang tot de gezondheidzorg en met betrekking tot hiv-remmers beschikken ze over het hele scala aan behandelmogelijkheden. De patienten in het model kunnen telkens van medicatie switchen, mocht het hiv-virus resistent worden.

Resultaten
Er is in het model van twee situaties uitgegaan.
De eerste situatie is dat de patient de uitslag hiv-positief te horen krijgt bij een weerstand van 440 CD4-cellen. Volgens internationale richtlijnen moet de behandeling van hiv-remmers beginnen zodra iemands afweer onder de grens van 350 CD4-cellen zakt. De patient hierboven beschreven kan dus op tijd met zijn therapie beginnen. Het model voorspelt hem een levensverwachting van 75 jaar.
In de tweede situatie hoort de patient de uitslag als hij 140 CD-4cellen heeft. De patient is er dus veel te laat achter gekomen en moet onmiddellijk met behandeling starten. De levensverwachting van deze patient is volgens het model 71,5 jaar. Dit is 10,5 jaar minder dan iemand die geen hiv heeft en 3,5 minder dan iemand die op tijd begint met zijn medicatie.

Belang van het onderzoek
Ard van Sighem onderzoeker bij Stichting Hiv Monitoring heeft eerder al onderzoek gedaan naar sterftekansen onder mensen met hiv: “Het gaat bij dit Engels/Deense onderzoek om een computermodel, maar wel een model dat patienten met hiv kan beschrijven. Het is dus niet een hypothetisch, maar een model dat de werkelijkheid zo goed mogelijk benadert. Het model is gevalideerd met geobserveerde data en daarom kun je verwachten dat voorspelling zoals nu gedaan worden ook wel enige waarde zullen hebben. Het blijven natuurlijk altijd voorspellingen. Dit model geeft in ieder geval het belang van tijdig behandelen aan”

bron: Aids Fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen