Nieuwe genen maculadegeneratie ontdekt

Maculadegeneratie is een oogziekte die het zien ernstig beperkt. Amerikaanse onderzoekers hebben een aantal genetische mutaties ontdekt die het risico op maculadegeneratie verhogen.

Maculadegeneratie komt voor bij zo’n 10 procent van de 75-plussers. Roken, voeding, blootstelling aan UV-licht en genetische factoren spelen mee bij het ontstaan van de ziekte. In dit onderzoek werd voor het eerst gekeken naar verschillen in genexpressie tussen gezonde mensen en mensen met maculadegeneratie.

Genen
Een team van de universiteiten van Santa Barbara, Utah en Iowa onderzocht menselijke donorogen. Ze ontdekten ruim 50 genen die iets te maken hebben met maculadegeneratie.

Op basis van deze genetische mutaties is het mogelijk om het verschil te zien tussen verschillende vormen van maculadegeneratie. Sommige genen lijken te wijzen op een vroeg stadium van maculadegeneratie.

Behandeling
“Nu we de identiteit en functie kennen van een groot aantal genen dat een rol speelt bij maculadegeneratie, kunnen we nieuwe een nieuwe diagnostiek ontwikkelen. En we kunnen ook op zoek gaan naar een behandeling”, zegt Monte Radeke.

bron: NU.nl