Strikt handhaven bij vereveningsonderzoek

Array

Uitvoering materiele controles zorgverzekeraars kan beter
Materiele controles bij zorgverzekeraars moeten beter. Dat blijkt uit het  rapport rechtmatigheid uitvoering zorgverzekeringswet van de Nederlandse  Zorgautoriteit (NZa).

Niet alleen kunnen zorgverzekeraars tijdiger controleren  of gedeclareerde zorg wel echt geleverd is, de materiele controles kunnen ook groter van omvang zijn en zorgaanbieders aan elkaar kunnen spiegelen om  opvallendheden te ontdekken.De NZa handhaaft hier strikter op en stuurt  aanwijzingen en informatieverzoeken naar een aantal verzekeraars.

De uitvoering van materiele controles is al enige tijd een focuspunt van de NZa in het vereveningsonderzoek. Vorig jaar deed de NZa al enkele verbetersuggesties aan verzekeraars. Nu blijken ze die onvoldoende snel op te pakken. Vijf zorgverzekeraars krijgen de opdracht om de NZa te laten zien hoe zij hun materiele controles gaan verbeteren. Verbeterpunt is onder andere de regie over controles: die vinden nu op verschillende plekken plaats, de samenhang kan beter. Ook kunnen verzekeraars systematischer controleren, bijvoorbeeld informatie van zorgaanbieders aan elkaar spiegelen, zodat grote afwijkingen aan het licht komen.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen