Zorgwerkgevers: Overleg nodig over voorstel V&VN

Array

Op 8 maart presenteert een stuurgroep in opdracht van V&VN nieuwe beroepsprofielen voor de verplegende en verzorgende beroepen. De beroepsprofielen zijn de belangrijkste uitkomst van het project V&V 2020. Met het project geeft V&VN een visie op hoe zij denken dat de verpleegkundigen en verzorgenden goed kunnen worden toegerust op de te verwachten ontwikkelingen in de zorg.

De stuurgroep stelt daarbij voor om in de toekomst verpleegkundigen alleen nog op HBO-niveau op te leiden. De stuurgroep wil de 4-jarige opleiding tot MBO-verpleegkundige schrappen en omvormen tot een 3-jarige MBO-opleiding tot zorgkundige.

De keuze om de MBO-verpleegkundige te schrappen vinden de zorgwerkgevers op dit moment een onvoldragen keuze die onvoldoende aansluit bij de te verwachten ontwikkelingen in de zorg en op de arbeidsmarkt.

HBO-verpleegkundige beter gepositioneerd
Het goede nieuws is dat het profiel van de HBO-verpleegkundige een goede aanzet is om de HBO-er veel helderder te positioneren en toe te rusten voor de toekomst. Er is aandacht voor belangrijke trends zoals meer zorg thuis, meer ouderen en chronische zieken, meer eigen regie van zorgvragers, coördinatie en afstemming in ketens, toenemende complexiteit, innovatie, e-health, etc.

MBO-verpleegkundige niet op waarde geschat
Het slechte nieuws is dat de stuurgroep ten onrechte meent dat voor deze upgrading van de HBO-verpleegkundige een downgrading van de MBO-verpleegkundige nodig is. Deze keuze doet geen recht aan de positie die MBO-verleegkundigen zich de afgelopen jaren hebben verworven. In de zorg zijn in de toekomst op alle niveaus heel veel nieuwe verplegenden en verzorgenden nodig. Daarin past niet het lichtvaardig schrappen van de MBO-opleiding tot verpleegkundige. De stuurgroep heeft onvoldoende oog gehad voor de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Daar waar de vraag blijft mag je het aanbod niet zomaar laten wegvallen. Daarbij speelt dat er aanzienlijk minder HBO-dan MBO-verpleegkundigen van de opleidingen komen.

Andere oplossing noodzakelijk
Zorgwerkgevers erkennen dat het onderscheid tussen MBO- en HBO-verpleegkundigen beter vormgegeven moet worden en waarderen het dat de beroepsgroep zich uitspreekt over de aanpak van dit knelpunt. De gekozen oplossing kan voor het MBO-deel niet op de steun van zorgwerkgevers rekenen. Er zal sprake moeten zijn van een oplossing die uitgaat van de waarde van een 4-jarige MBO-opleiding, waarin de term verpleegkundige herkenbaar is (bijvoorbeeld basisverpleegkundige) en waarin minimaal sprake is van opleidingstitelbescherming op basis van artikel 34 van de wet BIG.

Vervolg
De beroepsgroep heeft gesproken. Zorgwerkgevers willen het initiatief nemen voor een vervolgoverleg en daarin het debat aangaan over passender oplossingen en richting geven aan een toekomst van verplegenden en verzorgenden die ook recht doet aan de vraag van de arbeidsmarkt en de gevarieerde ontwikkelingen in de zorg.

bron: GGZ Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen