Japan: een jaar na de ramp

Array

Een jaar na de zware aardbeving en tsunami in Japan zijn honderdduizenden mensen nog niet naar huis kunnen terugkeren. Ze zijn alles kwijt geraakt en verblijven in opvangcentra, bij familie, vrienden of op hotel, of in een tijdelijke woning van de overheid. Meer nog dan slachtoffers van andere natuurrampen, lijden ze onder de onzekerheid over hun gezondheid en de vraag of hun woongebied ooit veilig genoeg zal zijn om terug te keren. Het Rode Kruis wil meewerken aan strategieen om slachtoffers van nucleaire rampen beter op te vangen.

Onmiddellijk na de ramp zette het Rode Kruis bijna 900 medische teams en honderden psychosociale helpers in. Ze werkten wekenlang in mobiele medische klinieken en evacuatiecentra om gewonden te behandelen en psychosociale hulp te verlenen. De Japanse overheid bouwde intussen tijdelijke woningen. Om de bewoners een gevoel van een normaal leven te geven, deelde het Rode kruis een pakket van zes huishoudelijke toestellen _ waaronder een koelkast, rijstkoker en wasmachine _ uit aan 126.500 gezinnen.

Maar vooral de psychosociale hulp blijft nodig. De onzekerheid of de nucleaire ramp gevolgen heeft voor hun gezondheid en de vraag of en wanneer ze zullen kunnen terugkeren naar het getroffen gebied zorgt voor extra stress onder de overlevers.

Het Rode Kruis heeft vastgesteld dat een nucleaire ramp een heel specifieke communicatie naar de slachtoffers vergt, in de eerste plaats door de overheid. De organisatie heeft het probleem gesignaleerd maar wil nu zelf ook een aanzet geven tijdens een conferentie in Tokyo in mei. Daar zullen Rode Kruisverenigingen uit de hele wereld ervaringen uitwisselen en een basis leggen voor toekomstige richtlijnen om beter voorbereid te zijn op nucleaire rampen.

Wereldwijde donaties
Dankzij wereldwijde donaties ontving het Rode Kruis in Japan geld dat integraal besteed wordt aan de uitgaven tijdens de noodfase (noodhulp, medische en psychosociale hulp) en de rehabilitatie op middellange termijn.

De Rode Kruishulpverlening in cijfers:
* 896 medische Rode Kruisteams trokken meteen na de ramp naar de getroffen gebieden. Ze verzorgden 87.445 patienten.
* 39 medische teams verzorgden mensen die het besmette gebied dichtbij de kerncentrale van Fukushima bezochten. In totaal behandelden ze 473 patienten.
* Het Rode Kruis ondersteunde de bouw van 2 tijdelijke ziekenhuizen. Deze zouden 5 jaar lang de bevolking bedienen.
* Daarnaast ondersteunde het Rode Kruis ook de bouw van 1 permanent hospitaal en de renovatie van 2 beschadigde ziekenhuizen.
* 718 psychosociale medewerkers gaven ondersteuning aan 17.039 mensen in Iwate, Miyagi en de prefecturen in Fukushima.
* 4.450 vrijwilligersgroepen werkten 162.538 dagen in totaal sinds de ramp. Ze hielpen mensen bij het opruimen van hun huizen, deden fondsenwerving, kookten, verdeelden maaltijden,…
* Het Rode Kruis verdeelde een pakket van zes elektrische toestellen onder 126.500 families die in tijdelijke onderkomens verblijven.

Rode Kruis-Vlaanderen deed ook een oproep aan het publiek en kon 666.000 euro overmaken aan het Japanse Rode Kruis. De fondsen werden exclusief aangewend voor hun uitgaven tijdens de eerste noodfase en voor middellange projecten, zoals de heropbouw van ziekenhuizen, de psychosociale hulp en het pakket van huishoudtoestellen.

Mechelen, 8 maart 2012
Rode Kruis-Vlaanderen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen