Ziekenhuisgroep bedient NMa op zijn wenken

Array

Santeon: kwaliteitswinst én voordeel dankzij farmaceutisch megacontract
De Nederlandse Mededingingsautoriteit stelde recent dat zorgaanbieders hun inkoopprocessen kunnen professionaliseren door samen te werken binnen inkoopcombinaties. Ook zouden ze gebruik kunnen maken van aanbestedingen, waardoor een beter aanbod tegen een lagere prijs kan worden bedongen bij fabrikanten en leveranciers.

Santeon, een landelijke ziekenhuisgroep van zes grote topklinische ziekenhuizen, kan dit bevestigen nu een geslaagde aanbestedingsprocedure met een groot farmaceutisch contract is beklonken. Na een intensief traject van inventariseren en stroomlijnen van de geneesmiddelenprocessen, wisten de deelnemers belangrijke kwaliteitswinst te boeken én de kosten te verlagen.
Van de Santeon ziekenhuizen deden er vijf aan het aanbestedingstraject mee. Om het tot een succes te maken, was het belangrijk eerst alle in de vijf ziekenhuizen gangbare processen en gebruiken te inventariseren. Een enorm karwei, dat echter slaagde. Daarna ging een projectgroep aan het werk, bestaande uit ziekenhuisapothekers, inkopers en een bedrijfseconoom. Op basis van kwaliteits- en doelmatigheidswinst werden keuzes gemaakt, waarbij men elkaar op basis van ‘best practice’ wist te vinden.

Na een zorgvuldig aanbestedingstraject is groothandel Mediq als partner uit de bus gekomen. Met het totale Santeon-contract is jaarlijks een bedrag gemoeid van ongeveer vijftig miljoen euro. Naast kwaliteitsverbetering betekent de overeenkomst ook direct financieel voordeel voor de deelnemende ziekenhuizen.

Het is niet voor het eerst dat Santeon de krachten op inkoopgebied bundelt. In voorgaande jaren wist de ziekenhuisgroep gunstige samenwerkingscontracten met leveranciers af te sluiten voor onder meer voeding, thuismedicatie, bedrijfskleding en kunstnieren.

Santeon is een nationale ziekenhuisgroep die streeft naar de hoogste kwaliteit van medische zorg en gastvrijheid. Wat ons bindt is een gedeelde passie voor innovatieve zorg en gastvrijheid. Samen zoeken we steeds naar vernieuwende oplossingen om de beste medische zorg te leveren aan patienten. Santeon is een samenwerking van Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, Nieuwegein.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen