Europa: geef patiënten sneller toegang tot geneesmiddelen

Array

Geneesmiddelen moeten sneller op de markt komen. Daarom heeft de Europese Commissie voorgesteld om bij nieuwe medicijnen sneller een besluit te nemen over de prijs en de vergoeding van een geneesmiddel. Die termijn moet voor alle landen hetzelfde worden. De VSN pleit hier al jaren voor.

In de toekomst moeten deze besluiten voor innovatieve geneesmiddelen in de regel binnen 120 dagen worden genomen en voor generieke geneesmiddelen zelfs binnen 30 dagen in plaats van de huidige 180. De Commissie stelt ook strenge rechtshandhavingsmaatregelen voor om te voorkomen dat deze termijnen door de lidstaten worden overschreden. Dat kwam namelijk nog al eens voor.

De nieuwe richtlijn moet tot een belangrijke vereenvoudiging leiden. Bij de presentatie van het voorstel benadrukte vicevoorzitter Antonio Tajani van de Europese Commissie, die bevoegd is voor Industrie en Ondernemerschap: “Er moet sneller over prijzen en vergoedingen worden besloten om een dynamische geneesmiddelenmarkt in stand te houden en patienten betere toegang tot geneesmiddelen te geven. Ons voorstel levert aanzienlijke besparingen op voor de volksgezondheidsbegrotingen, bijvoorbeeld doordat generieke geneesmiddelen sneller op de markt kunnen komen. Bovendien leidt het tot een voorspelbaarder klimaat en grotere transparantie voor farmaceutische bedrijven, wat goed is voor hun concurrentievermogen.”

Bron: EC/VSN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen