Variatie zorguitgaven tussen individuen kleiner tijdens levensloop

Array

In zijn proefschrift stelt Albert Wong dat het bestaande verschil in  individuele zorguitgaven tussen jong en oud over een kalenderjaar steeds groter  wordt onder invloed van medische innovaties. Ouderen profiteren het meest van  de medische vooruitgang. Door middel van een zelf ontwikkeld simulatiemodel toont Wong aan dat de variatie in zorguitgaven over de hele levensloop tussen  personen veel kleiner is dan de variatie in zorguitgaven over een enkel  kalenderjaar. Het beroep op de solidariteit tussen individuen blijkt over de  levensloop gezien dus kleiner te zijn.

Ouderen hebben gemiddeld hogere uitgaven dan jongeren, met name doordat ziekte onder ouderen veel vaker voorkomt, en gemiddeld veel kosten worden gemaakt in het laatste levensjaar. In zijn proefschrift vindt Wong dat het bestaande verschil tussen jong en oud over een kalenderjaar steeds groter wordt onder invloed van medische innovaties. Ouderen profiteren het meest van de medische vooruitgang. Het beroep op de solidariteit tussen generaties wordt daardoor steeds groter. Wel is het zo dat ook tussen ouderen en jongeren onderling grote variaties in zorguitgaven bestaan.

Tot nu toe was echter onduidelijk hoe deze variatie er over de gehele levensloop uit ziet. Om hier grip op te krijgen heeft Wong een statistisch model ontwikkeld dat zorguitgaven tijdens de gehele levensloop simuleert. Uit deze simulatie blijkt dat de variatie in zorguitgaven over de hele levensloop tussen personen veel kleiner is dan de variatie in zorguitgaven over een enkel kalenderjaar. Zo heeft de meerderheid van de mensen gedurende het leven tenminste één jaar waarin veel wordt uitgegeven aan de zorg.

Sparen voor zorg
Door de vergrijzing dreigen de zorguitgaven onhoudbaar te worden en staat de solidariteit tussen jong en oud onder druk. Om een oplossing hiervoor te vinden is meer inzicht nodig in de verschillen in zorguitgaven tussen individuen. Het beroep op de solidariteit tussen individuen blijkt over de levensloop gezien dus kleiner te zijn dan gedacht. Dit laat echter onverlet dat de variatie tussen personen in zorguitgaven gedurende een hele levensloop nog steeds aanzienlijk is. De simulatie van Wong biedt de mogelijkheid om alternatieve financieringsmogelijkheden zoals het sparen voor zorg verder te onderzoeken.

Albert Wong (1980, Enschede) studeerde Toegepaste Wiskunde aan de Universiteit Twente. Zijn promotieonderzoek is uitgevoerd bij het departement Tranzo van Tilburg University in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Momenteel is hij werkzaam bij de afdeling Statistiek,Modellering en Gegevenslogistiek van het RIVM.

Albert Wong promoveert op vrijdag 16 maart om 14.00 uur in de aula van Tilburg University, Warandelaan 2 te Tilburg.
Titel proefschrift: Describing, Explaining and Predicting Health Care Expenditures with Statistical Methods.
Promotoren: prof. dr. J.J. Polder en prof. dr. H.C. Boshuizen.

bron: Tilburg Universiteit.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen