Nursing-congres Niet-aangeboren hersenletsel

Naar schatting krijgen jaarlijks 130.000 mensen in Nederland te maken met hersenletsel.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heeft een enorme impact, zowel voor de patient als voor verpleegkundigen en verzorgenden. Tijdens het congres Niet-aangeboren hersenletsel van vakblad Nursing op 22 maart in De Reehorst te Ede, wordt ingegaan op de bejegening en communicatie met mensen met NAH

Niet-aangeboren hersenletsel ontstaat als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, ongeluk, tumor, hartstilstand, hersenbloeding of operatie. Afgezien van lichamelijk gevolgen komen vooral vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen veel voor, alsmede geheugenproblemen, een vertraagd denkvermogen en problemen bij het praten. Maar hersenletsel kan ook tot emotionele stoornissen leiden, zoals depressies, verlies van zelfvertrouwen en argwaan.

Om verpleegkundigen en verzorgenden te helpen om te gaan met patienten met NAH organiseert “Nursing het congres Niet-aangeboren hersenletsel.

Vragen die tijdens het congres aan bod komen zijn:
“Wat zijn veelvoorkomende gedragsproblemen na NAH?”Wat is de rol van medicatie bij revalidatie?

“Hoe ga je om met clienten met een beperkt ziekte-inzicht?”Hoe treed je argwanende clienten tegemoet?

“Hoe verloopt het verliesverwerkingsproces na NAH?”Tijdens het congres gaan diverse sprekers in op de omgang met patienten met NAH.

Er zal gesproken worden door experts als “Carla Merbis (gz-psycholoog), Saskia Bijtjes (neuropsycholoog, InteraktContour), Jan Wiersma (neuropsychiater, Personal Brain Care; Praktijk voor (neuro)psychiatrie, hersenen en gedrag) en “Jan Voortman”Directeur Professionals in NAH, Lochem)

Praktijkervaring tijdens workshops’s
’s Middags kan men twee van de vijf workshops volgen. Er kan gekozen worden uit de sessies: Hersenletsel: the experienceDe sociale hersenen. Vertrouw ik jou? Over hersenletsel en argwaan’, ‘Verliesverwerking bij NAH: over het hoofd gezien? en Omgaan met patienten met beperkt ziekte-inzicht’

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op http://www.reedbusinessevents.nl/NAH

*Bron: Hersenstichting Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen