UMC Utrecht start hartonderzoek

Array

Het UMC Utrecht werkt mee aan de nieuwe studie, genaamd MARC (Markers And Response to CRT). Het onderzoek draait om het verband tussen biomarkers en de reactie op ‘cardiale resynchronisatie therapie’, een speciaal soort pacemaker.

Na zes maanden cardiale resynchronisatie therapie meten de onderzoekers via echocardiografie hoe de onderlinge relatie tussen biomarkers is. Ook bekijken ze de mogelijke voorspellende waarde van deze (bio)markers voor de verbetering en/of verslechtering van de hartfunctie en hartgeometrie.

Voor deze studie worden 240 patienten gevraagd mee te werken. Het betreft patienten met hartfalen (NYHA functionele klasse II-III) met een verminderde linker ventrikel ejectiefractie en een verlengde QRS duur in het ECG zoals gemeten net voor de implantatie van de CRT pacemaker. Alle patienten zullen een jaar lang worden gevolgd. De totale studie duurt drie jaar.

Vijf Universitaire Medische Centra (UMC?s) werken samen in deze studie. De MARC studie vindt plaats binnen het COHFAR onderzoeksproject van het Nederlandse publiek-private samenwerkingsverband Center for Translational Molecular Medicine (CTMM).

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen