VUmc-er Geurts ontvangt Trofee voor de Wetenschap

Array

De Hersenstichting Nederland reikt vanmiddag de ‘Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap’ uit aan neurobioloog dr. Jeroen Geurts, ter stimulering van jong wetenschappelijk talent. Geurts ontvangt de trofee voor zijn fundamentele neurobiologische werk. Naast Geurts ontvangt ook dr. Maeike Zijlmans van het UMC Utrecht de trofee voor haar klinische onderzoek.

Geurts doet onderzoek naar de betrokkenheid van grijze stof in de hersenschors bij de ziekte multiple sclerose (MS). MS is altijd gezien als een ziekte waarbij alleen de witte stof in de hersenen, de verbindingsbanen, werd aangedaan. Maar de achteruitgang van onder andere het geheugen en de concentratie kon hiermee niet volledig verklaard worden.

Geurts toonde aan dat ook de grijze stof bij MS wordt aangedaan en legt verbanden tussen de schade in de grijze stof en de geheugen- en concentratieklachten. Hiertoe ontwikkelde hij met zijn groep een nieuwe scantechniek en deed hij onderzoek in hersenweefsel van overleden mensen. Deze belangrijke resultaten hebben wereldwijd consequenties voor de manier waarop
onderzoek wordt gedaan naar MS. Ze zullen de basis vormen voor een nieuwe kijk op de behandeling van MS.

Kijk voor meer informatie over de Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap’ op de website van de hersenstichting.

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen