Hoera voor poedervrije handschoen

Array

Latexallergie komt beduidend minder vaak voor onder medewerkers van de operatiekamer sinds op het werk poedervrije handschoenen zijn ingevoerd.

Beroepsallergie
Het poeder in de handschoenen van natuurrubber latex blijkt een belangrijke oorzaak van beroepsallergie bij operatiekamerpersoneel. Dat schrijft Jiska Patiwael in haar proefschrift.

Vervangen
Diverse studies hebben uitgewezen dat het vervangen van gepoederde latex handschoenen door poedervrije de blootstelling aan het beroepsallergeen flink doet dalen.

Onenigheid
In vakkringen bestaat echter onenigheid over de vraag of met de vervanging ook de ontwikkeling van gevoeligheid en allergie kan worden voorkomen. Werkt poedervrij ook preventief?

Twee groepen
Patiwael bracht de ervaringen van twee vergelijkbare groepen OK-medewerkers in kaart. Al deze professionals, zo’n 350, werken of werkten bij het Erasmus MC.
De ene groep droeg gepoederde handschoenen (in 1998), de andere groep poedervrije handschoenen (in 2009). Wat bleek? Onder medewerkers die ongepoederde latex handschoenen gebruiken komt zowel gevoeligheid als allergie voor latex beduidend minder voor.

Promotie
Patiwael promoveerde 14 maart op ‘De interactie tussen allergie en arbeid’.
Zij focust ook op allergie onder paprika-kasmedewerkers en aardbeikwekers.
Zie tevens het Rotterdamse Latex Protocol.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen