Meeroken tijdens jeugd verhoogt kans op COPD

Array

Passief roken tijdens de jeugd verhoogt het risico op COPD op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Respirology.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die meerookten tijdens hun jeugd op volwassen leeftijd bijna twee keer meer kans hebben op COPD.

COPD, oftwel Chronic Obstructive Pulmonary Disease, staat eigenlijk voor twee longaandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem.

De wetenschappers van het Universitaire ziekenhuis Haukeland in Bergen, Noorwegen, onderzochten 433 patienten met COPD van 2006 tot 2009. Deze vergeleken ze met een controlegroep van 325 personen. Gekeken werd onder meer naar risicofactoren voor COPD en geslacht.

Verdubbeld
Hoofdonderzoeker, Ane Johannessen, en zijn collega’s concludeerden dat passief roken tijdens de jeugd het risico op COPD en ademhalingsproblemen op volwassen leeftijd verdubbeld.

Bij vrouwen die tijdens hun jeugd werden blootgesteld aan passief roken bleek het risico op COPD iets groter dan bij mannen die tijdens hun kindertijd werden blootgesteld aan meeroken.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen