Moeder van meerling heeft extra verlof nodig

Array

Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling krijgen gemiddeld vier weken eerder  te maken met verschijnselen die doorgaans aanleiding geven tot stoppen met  werken. De Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen (NVOM) stelde dan ook in Trouw (24-2-2012) ‘Moeder van meerling heeft extra verlof nodig’.

Wat zegt de richtlijn voor bedrijfsartsen?
De uitspraak van de NVOM komt overeen met het advies over een  meerlingzwangerschap uit de NVAB-richtlijn ‘Zwangerschap, postpartum periode en  werk’.

Bij meerlingzwangerschap is er namelijk een sterk verhoogde kans op  vroeggeboorte. Verder is de kans op maternale complicaties toegenomen en is er  een verminderde belastbaarheid door de al vroeg grote uitzetting. In de  NVAB-richtlijn staat daarom de aanbeveling om:

* vanaf een zwangerschapsduur van 20-24 weken niet meer dan 4 uur per dag te werken
* en vanaf 26-30 weken te stoppen met werken.

Vanwege het grotere risico op bijvoorbeeld vroeggeboorte is het bovendien beter gedurende de gehele zwangerschap:

* geen nachtdienst te verrichten
* te streven naar regelmatige werktijden
* en stress in het werk te beperken.

Verder wordt geadviseerd om:

* vanaf 20 weken zwangerschap geen lichamelijk belastend werk te doen (bij klachten en complicaties geldt dit al eerder in de zwangerschap).

Wat zegt de richtlijn voor gynaecologen?

Volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) worden als maternale complicaties bij een meerlingenzwangerschap aangemerkt: ?een verhoogde kans op hyperemesis, anemie, zwangerschapsdiabetes (3-6%), zwangerschapshypertensie (14%), trombo-embolische processen, bloeding door abruptio placentae (RR 8,2), placenta praevia, of
haemorrhagia post partum en complicaties die samenhangen met een (verhoogde kans op) sectio caesarea. Het relatieve risico op een hysterectomie en/of arteriele embolisatie in verband met een fluxus post partum bedraagt 6,6 (4,2-10,4); het absolute risico is 1/265″ .

Vragen van werknemers
De NVAB krijgt ook vragen van werknemers die zwanger zijn van een meerling. De NVAB verwijst deze werknemers en hun bedrijfsartsen dan naar de aanbevelingen uit de richtlijn. Wanneer de bedrijfsarts argumenten heeft om van de richtlijn af te wijken, is het noodzakelijk om daarvan beargumenteerd melding te maken in het medisch dossier. Bij een eventueel verschil van inzicht met de gynaecoloog is het belangrijk dat de bedrijfsarts contact opneemt om het verdere beleid af ts stemmen.

Meer informatie

NVAB-richtlijn Zwangerschap, postpartum periode en werk

NVOG-Richtlijn Meerlingzwangerschap

bron: Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen, NVOM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen