Aanbieden van dezelfde informatie aan meerdere zintuigen tegelijkertijd verbetert waarneming, geheugen en navigatie

Array

Navigatie is een van de meest fundamentele activiteiten in ons leven. In vergelijking met navigatie van fysieke omgevingen, kost navigatie in virtuele omgevingen relatief veel moeite. Een belangrijke oorzaak hiervan is de beperkte beschikbaarheid van informatie in virtuele omgevingen. Zo zijn virtuele omgevingen vaak enkel visueel van aard. Er is echter nog weinig bekend of en hoe het toevoegen van auditieve en tactile informatie navigatie in virtuele omgevingen beinvloedt.

Het presenteren van dezelfde informatie in meerdere zintuigen tegelijkertijd (multisensorische presentatie) kan zowel waarneming als geheugen verbeteren. Omdat navigatie voor een groot deel berust op perceptie en geheugen is het mogelijk dat multisensorische presentatie ook navigatie in virtuele omgevingen verbetert. De precieze multisensorische effecten op waarneming en geheugen zijn daarbij uitermate relevant.

In een eerste serie experimenten laat Tom Philippi zien dat multisensorische presentatie voor elke combinatie van visuele, auditieve en tactile informatie de waarneming verbetert. De voordelen die multisensorische presentatie oplevert, worden groter naarmate de aangeboden informatie moeilijker waarneembaar wordt met slechts één zintuig.

In een tweede serie experimenten verkent Philippi de effecten van multisensorische presentatie op het geheugen, en op navigatie. Hij laat zien dat deze effecten niet alleen optreden bij het opslaan van audiovisuele aangeboden identiteitsinformatie (dit was reeds bekend), maar ook bij het ophalen van informatie, bij tactiel-visueel aangeboden informatie, en bij informatie over locaties. Verder ziet Philippi dat multisensorische presentatie helpt om virtuele omgevingen te onthouden en dat er vervolgens effectiever wordt genavigeerd. Multisensorische presentatie in virtuele omgevingen heeft dus een toegevoegde waarde.

Vandaag promoveert Tom Philippi

Faculteit:Faculteit Bètawetenschappen

Proefschrift:Benefits of multisensory presentation on perception, memory and navigation.

Promotor 1:

Prof. dr. Peter Werkhoven

Copromotor 1:Dr. Jan van Erp

Bron:  Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen