Eerste Kamer tegen oormerken Wmo-budget

Array

Er is goed nieuws voor alle gemeenten die hun Wmo-beleid integraal, ontschot en efficient willen organiseren en uitvoeren. Gisteren verwierp de Eerste Kamer het initiatiefvoorstel-Leijten om het gemeentelijk budget voor huishoudelijke hulp voortaan te oormerken via een z.g. specifieke uitkering.

Een specifieke uitkering zou in strijd zijn geweest met de besturingsfilosofie van de Wmo. Daarin staan integraal beleid en lokaal maatwerk centraal. Beide doelen worden belemmerd als binnen de Wmo financiele schotten komen. Behalve de VNG, hebben ook de Raad van State en de Rfv daarop gewezen.

Basistarieven

Het initiatiefvoorstel tot het instellen van basistarieven voor de huishoudelijke hulp heeft de Eerste Kamer wel aangenomen. Ook deze wet is volgens de VNG ongewenst en overbodig. Het leidt niet tot efficientere dienstverlening of hogere kwaliteit, maar wel tot extra kosten en bureaucratie voor gemeenten en voor de burger.

Aanbesteden
Het derde initiatiefwetsvoorstel-Leijten over het laten vallen van de verplichting tot aanbesteding van de huishoudelijke hulp is aangehouden. De Eerste Kamer heeft nog vragen over de toelichtende brief die staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) daarover had gestuurd.
Bron: EZPress

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen