Verbeteren van de opsta-alarmering in de dement..

Array

Zorgpalet Baarn-Soest, TNO en Vilans testen een jaar lang 6 verschillende sensoren voor opsta-alarmering in kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie. We richten ons op het vinden van betere oplossingen voor de opsta-alarmering.

Zorgpalet Baarn-Soest streeft hiermee naar efficientere nachtzorg. Nachtelijke onrust komt veel voor bij mensen met dementie. Er worden daarom nachtelijke rondes gelopen, maar wat als iemand uit bed komt direct na zo?n ronde? Bovendien is uit onderzoek en praktijk op locaties van andere zorgorganisaties bekend dat  het aantal meldingen van de opsta-alarmering niet meer te belopen kan zijn. Vrijheidsbeperkende maatregelen worden steeds minder toegepast en vervangen door domotica. De Inspectie voor de Gezondheidszorg beschouwd dit als een ‘lichter’ alternatief.

Opsta-alarmering: aantal meldingen niet meer te belopen
We zien in de praktijk dat op grote schaal in verpleeghuizen en kleinschalige groepswoningen voor mensen met dementie een enkelvoudige infrarood bewegingssensor naast het bed  wordt toegepast. Deze fungeren als opsta-alarmering: een melding als de client uit bed komt.  Tegelijkertijd is er bij het kleinschalig wonen de ontwikkeling om de nachtzorg terug te brengen van 1 zorgmedewerker op 24 clienten naar 1 op 36 clienten. Er blijken veel valse alarmen af te gaan, waarbij het bij 1 zorgmedewerker op 36 clienten kritisch wordt. Dit blijkt ook uit het onderzoek ?Van fixaties naar domotica??  van EMGO+/VUmc en NIVEL, december 2010.

De stelling van Vilans is dat 1 zorgmedewerker op 36 clienten mogelijk zou moeten zijn, maar dan moet de domotica op dit cruciale punt wel op orde zijn.

Vergelijking van 6 verschillende sensoren voor opsta-alarmering
Op locatie Zorgpalet Baarn-Soest worden zes verschillende sensoren tegelijkertijd getest. Dit zijn verschillende bedmatsensoren, twee bewegingsmelders in plaats van één, een optische sensor en een prototype radar van TNO zelf. Deze ?nieuwe? sensoren functioneren binnen een ICT-netwerk en is géén onderdeel van een verpleegoproepsysteem. Hiermee past het in de trend waarbij in de dementiezorg geen verpleegoproepsystemen meer worden toegepast.

Bewakingssysteem Unattended Autonomous Surveillance (UAS)
Het gaat om het toepassen van een bewakingssysteem voor thuiswonende mensen met dementie en somatische clienten, dat aangepast wordt voor gebruik in de intramurale setting. Dit bewakingssysteem wordt aangeduid als het UAS, oftewel automatische, autonome bewaking. Na een succesvolle pilot in 2007 ? 2009 van Zorgpalet Baarn-Soest, TNO en Vilans, ontwikkelen we deze extramurale variant verder.  Er lopen nu pilots in Nederland (Zorgpalet Baarn-Soest), Duitsland en Belgie.

Kenniscirkel Domotica
Meer informatie over dit traject, bijvoorbeeld welke type sensoren worden toegepast, is te vinden op de website www.domoticawonenzorg.nl. Deze website is alleen toegankelijk voor zorgorganisaties met een abonnement op de Kenniscirkel Domotica voor Wonen en Zorg van Vilans. Geïnteresseerd in de resultaten? Meld je aan!

Na de zomer 2012 organiseert de Kenniscirkel Domotica bijeenkomsten, waar de technische resultaten centraal staan en ook het vraagstuk van de efficientere nachtzorg aan de orde komt. Deze bijeenkomsten zijn ook toegankelijk voor zorgorganisaties die geen abonnement op de Kenniscirkel Domotica hebben.

Meer informatie over de Kenniscirkel Domotica voor Wonen en Zorg van Vilans vindt u op www.vilans.nl/domotica.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen