Online vademecum: handvatten voor professionals in de zorg

Array
Uitzend- en detacheringsbureau Astare heeft een vademecum ontwikkeld voor professionals die werken in een klinische setting binnen GGZ- en forensische zorginstellingen.
In het vademecum worden de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen (waaronder: borderline, psychose en autisme) kort en concreet beschreven aan de hand van de volgende punten:

  1. Wat is het
  2. Hoe herken je het
  3. Wat kun je doen

Naast de beschrijving van psychiatrische aandoeningen worden ook een aantal goed bruikbare theoretische modellen uiteengezet, zoals de Roos van Leary en het Veranderingsmodel van Procheska en DiClementi. Het vademecum zal maandelijks worden uitgebreid met relevante onderwerpen. Voor de zomer zal worden toegevoegd: Agressie, ADHD, SGLVG, Gezondheid

In eerste instantie is het geschreven als ondersteuning voor onze eigen flexkrachten. We werken veel met jonge professionals, vaak koud van de academie en nog weinig van de praktijk gezien. Hun theoretische kennis over psychiatrische aandoeningen is up-to- date, maar vaak nog weinig toepasbaar in een weerbarstige praktijk. Over parvasieve ontwikkelingsstoornissen weten ze veel te vertellen, maar op de vraag wat er nodig is in in de begeleiding, hebben ze meestal nog geen antwoord.

Met dit vademecum willen wij complexe materie toegankelijk maken voor mensen die in de zorg werken en andere belangstellenden. Wij menen daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de kwaliteit van zorg op afdelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Vanuit de filosofie dat kennis voor iedereen beschikbaar moet zijn, is deze voor iedereen toegankelijk en gemakkelijk via e-mail en social media te delen.

Het vademecum vindt u op www.astare.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen