Alcoholgebruik onder jongeren in de regio mindert

Array

Sinds 2008 worden in de gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar alcoholmatigingsprojecten uitgevoerd door de Projectgroep `Jongeren, Alcohol + Drugs: niet te vroeg, niet te vaak, niet te veel’.

De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden heeft onderzoek gedaan naar het alcoholgebruik onder jongeren in de klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Hieruit blijkt dat in bovengenoemde samenwerkende gemeenten, het percentage jongeren dat alcohol gebruikt ten opzichte van 2007 flink is gedaald. Onderstaande tabel laat dit duidelijk zien.

Jongeren in klas 2 en 4:
2003
2007
2011

Ooit alcohol gedronken
77%
70%
54%

Afgelopen 4 weken alcohol gedronken
69%
54%
43%

Binge drinker (5 of meer glazen per keer)
44%
39%
30%

Ouders vinden alcoholgebruik goed of zeggen niets
81%
67%
58%

Tabel: Overzicht alcoholcijfers voor gemeenten binnen ‘Jongeren, alcohol + drugs’

Hieruit mogen we concluderen dat de inspanningen die in de afgelopen jaren zijn gedaan door de projectgroep, mooie vruchten beginnen af te werpen.

Tegelijkertijd beseft de projectgroep ook dat het alcoholgebruik onder jongeren nog altijd erg hoog is en blijft aandacht dus nodig. Vooral aandacht voor jongeren uit de klassen 4 van het voortgezet onderwijs. Veel 4e klassers hebben een leeftijd waarop het volgens landelijke normen toegestaan is om alcohol te drinken. De mate en frequentie waarin zij drinken, blijft echter punt van zorg.

De tabel laat ook zien dat de mening van veel ouders over het alcoholgebruik is gewijzigd: nog steeds vindt iets meer dan de helft van de ouders het alcoholgebruik goed of zeg niets. Volgens de projectgroep is hierin nog een verbeterslag te maken. De samenwerkende gemeenten gaan daarom dit jaar door met het project om het alcoholgebruik onder jongeren te minderen.

bron: Gemeente Overbetuwe

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen