Consumenten goed informeren over contracten ziekenhuiszorg

Array

Het moet voor consumenten duidelijk zijn wat de contracten die verzekeraars sluiten met ziekenhuizen voor hen betekenen. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders moeten hen daarover informeren. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit  (NZa) verzekeraars, ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelcentra laten weten.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben afgesproken dat zij op 1 april de contracten over de inkoop van zorg voor dit jaar zullen afronden. Het kan zijn dat een aantal zorgaanbieders op die datum niet gecontracteerd is. Voor zover dat gevolgen heeft voor de consument, is het van belang dat hij daarover goed geïnformeerd wordt. De NZa vindt het belangrijk dat de consument weet waar hij aan toe is als hij zorg krijgt van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Verzekeraars moeten hem laten weten welke gevolgen dat heeft, wat dat betekent voor de vergoeding van de kosten van de geleverde zorg en eventuele bijbetalingen door de consument.

Verzekeraars en zorgaanbieders zijn verplicht consumenten daarover te informeren op basis van het Richtsnoer Informatieverstrekking zorgaanbieders en de Beleidsregel Informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars. Zo moeten zorgverzekeraars melden met welke zorgaanbieders zij een contract hebben gesloten, en wanneer verzekerden zelf een deel van de zorgkosten moeten betalen als zij naar een niet gecontracteerde zorgaanbieder gaan.

Ziekenhuizen en ZBC’s moeten patienten tijdig informeren wat een behandeling kost als de zorgverzekeraar geen contract met hen heeft afgesloten. Dat moeten zij ook melden als de patient daarom vraagt.
De NZa roept verzekeraars op om het hun verzekerden actief te laten weten als er iets voor hen verandert.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen