Succes Kanniewaarzijn en SP: bril op medische indicatie voor kinderen toch in basispakket

Array

SP-Kamerlid Henk van Gerven is blij dat minister Schippers overstag is gegaan en voor 2013 een regeling gaat maken om brillen voor kinderen met ernstige oogafwijkingen tot 18 jaar te vergoeden. Hiermee komt er een eind aan de hoge financiele kosten die ouders van kinderen met ernstige oogafwijkingen jaarlijks moeten maken.

In 2009 werd de vergoeding voor brillen op medische indicatie bij kinderen uit het pakket wegbezuinigd. En dat terwijl een bril voor kinderen met een ernstige oogafwijking noodzakelijk is voor hun ontwikkeling en om bijvoorbeeld een lui oog te voorkomen. Jaarlijks kostte de ouders dit honderden euro’s tot soms meer dan 1000 euro per kind per jaar.

Gesteund door de SP besteedde Kanniewaarzijn verschillende malen aandacht aan deze problemen. Van Gerven: ‘Aanvankelijk wilde het ministerie niet van wijken weten. Kennelijk zag de minister uiteindelijk ook wel in hoe oneerlijk dit was en hoe hoog de kosten voor gezinnen konden oplopen. Wat te denken bijvoorbeeld bij een tweede of derde kind met een oogafwijking. Om deze kinderen dezelfde kansen te geven als ieder ander kind is een goede bril noodzakelijk. Nu de brillen weer in het pakket komen is er voor hen ook weer zicht op een goede ontwikkeling en toekomst.’

Bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen