Maak eigen regie niet afhankelijk van woonplaats

Array

Eigen regie over zorg mag wat GroenLinks betreft niet afhankelijk zijn van de gemeente waarin je woont. Nu heeft iedereen die begeleiding nodig heeft, de mogelijkheid die zorg via een persoonsgebonden budget te krijgen. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS legt de verantwoordelijkheid voor die zorg nu bij de gemeenten. Dan wil ze ook de verplichting om dit pgb aan te bieden schrappen, waardoor gemeenten kunnen afzien van het aanbieden van een persoonsgebonden budget. De kans dat dat gebeurt is groot, omdat gemeenten tegelijkertijd 500 miljoen euro gekort wordt.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: ‘Keuzevrijheid hoort allereerst bij mensen te liggen en niet bij gemeenten. En die keuzevrijheid hoor je overal te krijgen. Straks krijg je in Den Bosch wel een pgb, in Geertruidenberg niet en in Leiden weet je nog niet waar je aan toe bent.’

GroenLinks is een actie gestart om in zoveel mogelijk gemeenten die keuzevrijheid vast te leggen. In tien gemeenten heeft de gemeenteraad of het College al uitgesproken een pgb te blijven aanbieden, in tientallen andere gemeenten wordt gekeken naar mogelijkheden hiervoor.

Daarnaast brengt de Tweede Kamerfractie een amendement in stemming waarmee gemeenten verplicht worden de keuze te blijven bieden voor een pgb.

Verder stelt Voortman de budgetten ter discussie.

Gemeenten weten nog niet hoeveel mensen ze moeten bedienen, maar worden wel voor 500 miljoen euro gekort. Zo wordt het probleem over de schutting gegooid. Uiteindelijk komt die rekening terecht bij mensen die zorg nodig hebben, hun zelfstandigheid en hun zorg staat op het spel.

Daarnaast wil GroenLinks dat de staatssecretaris zich, zoals ze ook met gemeenten afgesproken heeft, houdt aan de inwerkingtredingtermijn van één jaar. In het bestuursakkoord heeft zij afgesproken dat gemeenten minimaal één jaar voorbereidingstijd krijgen. Maar toch houdt de staatssecretaris vast aan invoering op 1 januari 2013.

Voortman: ‘Afspraak hoort afspraak te zijn, zeker wanneer het gaat om zorg voor kwetsbare mensen. Deze staatssecretaris mag niet weer dezelfde fout maken als haar voorgangers en moet voorkomen dat mensen buiten de boot vallen. Gemeenten zijn van goede wil en willen het goed regelen. Dan horen zij ook voldoende tijd te hebben om zich voor te bereiden.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen