Veel vragen over overheveling zorgtaken naar gemeenten

Array

Kostenbesparend, minder bureaucratie, maatwerk voor clienten en minder irritatie bij medewerkers. Dat zijn volgens staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) de voordelen van de overheveling van extramurale begeleiding naar gemeenten. Maar de woordvoerders hebben de nodige vragen. Vallen speciale groepen zorgbebehoevenden nu niet buiten de boot?
Momenteel krijgen rond de 180.000 mensen extramurale begeleiding in het kader van de AWBZ. Die begeleiding wil Veldhuijzen van Zanten overhevelen naar de gemeenten, omdat ze volgens haar beter in staat zijn om maatwerk te leveren. Dat is voor Wolbert (PvdA) nog maar de vraag. Hebben gemeenten wel genoeg kennis om specialistische zorg in te kopen? Voortman (GroenLinks) noemt in dit verband slachtoffers van eerwraak, terwijl Joldersma (CDA) aandacht vraagt voor psychiatrische patienten.

De kans is groot dat zintuiglijk gehandicapten buiten de boot vallen, meent Wiegman (ChristenUnie). Daarom pleit zij voor een apart budget voor deze groep. Volgens Leijten (SP) zijn het voortaan de gemeenten die in plaats van het Rijk “nee” moeten verkopen als mensen om zorg vragen. Dat is voor haar een goede reden om het voorstel af te wijzen. Dijkstra (D66) daarentegen vindt dat de staatssecretaris moet doorpakken en ook AWBZ-taken als verzorging en verpleging moet overhevelen naar gemeenten.

Pgb
Van der Staaij (SGP) benadrukt dat de keuzevrijheid van de client voorop moet staan. Wat vindt de staatssecretaris van een persoonsvolgend budget in plaats van een persoonsgebonden budget? Als een client een AWBZ-indicatie heeft, zijn de gemeenten naar de mening van Venrooy (VVD) en Dille (PVV) verplicht om een pgb aan te bieden. Maar dat heeft volgens Veldhuijzen van Zanten een kostenopdrijvend effect. “Ik moedig de gemeenten aan om verstandig en clientgericht om te gaan met het pgb-budget”, aldus de staatssecretaris.

2013
Veldhuijzen van Zanten wil dat de nieuwe wet op 1 januari 2013 van kracht wordt. Uitstel is volgens haar alleen maar nadelig voor de clienten. Maar Voortman pleit voor invoering per 1 januari 2014: “Dan kunnen de koplopergemeenten laten zien hoe het moet”. Hoe gaat de staatssecretaris de gemeenten helpen die er nog niet klaar voor zijn?, vraagt Wolbert. Wiegman heeft van wethouders vernomen dat er nog te veel onduidelijkheid is over de financien.

Het debat gaat op een later moment verder.

Bron: Tweede Kamer

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen