Overbelasting zorg door huidkanker

Array

Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden.
Dat blijkt uit een promotieonderzoek, dat is uitgevoerd bij het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Volgens onderzoekster Simone van der Geer-Rutten komt bij veel patienten de huidkanker terug, hetgeen leidt tot extra behandelingen.

KWF Kankerbestrijding meldde vorige week dat het aantal patienten snel stijgt, tot 70.000 in 2020. Nu krijgt ongeveer 30 procent van de patienten meerdere keren huidkanker, rond 2020 zal dat ongeveer de helft zijn. Die gevallen worden echter niet apart geregistreerd, waardoor het aantal behandelingen een stuk hoger ligt.

Het onderzoek liet zien dat 95 procent van de patienten van het Brabantse ziekenhuis uit de buurt komt. De cijfers worden onderschreven door artsen elders in Nederland en zijn dus uit te rollen over het land, aldus Van der Geer-Rutten.

Huisarts
Volgens de onderzoekster kan huidkanker als een chronische ziekte worden bestempeld en moet gekeken worden of het zorgsysteem kan worden aangepast om de kosten beheersbaar te houden. Zo zouden bijvoorbeeld meer gevallen door de huisarts kunnen worden behandeld.

KWF Kankerbestrijding steunt die opvatting. ”Feit is dat er een toename van het aantal patienten komt. De huisarts kan de behandeling oppakken. Maar dan moet er wel de expertise en de capaciteit zijn”, aldus een woordvoerster.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen