Behandeling en overleving van longkanker

Array

Longkanker is de belangrijkste doodsoorzaak door kanker wereldwijd. Miep van der Drift geeft in haar proefschrift een overzicht van de veranderingen in behandeling en overleving van niet-kleincellig longkanker en kleincellig longkanker in Nederland in de laatste 20 jaar. De standaardbehandeling van alle longkankerpatienten is de afgelopen twintig jaar verbeterd; echter het minst voor ouderen boven de 75 jaar. Er is een lichte verbetering in de overleving van patienten met niet-kleincellig longkanker; voor kleincellig longkanker geldt dit alleen voor de leeftijdsgroep 45-59 jaar.

Daarnaast onderzocht Van der Drift de bijdrage van biomarkers in verschillende lichaamsvloeistoffen in de diagnostiek en prognose van longkanker. Ze toont onder meer aan dat een hoog circulerend DNA-concentratie in het bloedplasma van longkankerpatienten samengaat met een slechtere overleving. Verder blijken DNA-veranderingen zoals RASSF1A-methylering en KRAS-mutaties bij te dragen aan de diagnose longkanker.
Datum: donderdag 12 april 2012
Tijd: 13:00 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. M.A. van der Drift
Promotors: prof. dr. P.N.R. Dekhuijzen
Copromotors: dr. F.B.J.M. Thunnissen, dr. B.E.A. Hol
Titel promotie: Epidemiologic and molecular aspects of lung cancer

Biografie
Miep van der Drift (Leiden, 1969) studeerde in Leiden cum laude af in de studie Geneeskunde. Zij werkt sinds 2004 als longarts en staflid in het UMC St Radboud en het Universitair Centrum voor Chronische Ziekten Dekkerswald. Zij verrichtte haar promotieonderzoek op de afdeling Longziekten van het UMC St Radboud, in samenwerking met de afdelingen Longziekten en Pathologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Het onderzoek vond plaats binnen het onderzoeksinstituut Oncology van het UMC St Radboud.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen