Zingeving in werk het hoogst in de zorgsector

Array

Werken bij de overheid zinvol en plezierig
Effectory, marktleider in medewerkersonderzoek, signaleert dat medewerkers in de overheidssector hun werk bijzonder zinvol vinden. De stelling ‘Ik doe zinvol werk’ wordt door medewerkers beoordeeld met een 8,1. Ook geven overheidsmedewerkers aan veel plezier te hebben in hun werk, zij beoordelen hun werkplezier gemiddeld met een 7,8. Hiermee gaat de overheid aan kop ten opzichte van andere sectoren.

Dat blijkt uit een recent, grootschalig onderzoek uitgevoerd door Effectory onder ruim 240.000 overheidsmedewerkers in Nederland. De ondervraagde medewerkers zijn werkzaam bij gemeenten, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen en beoordeelden diverse aspecten van hun werk op een vijfpuntsschaal.

 

Zingeving het hoogst in de zorgsector

In de zorg wordt de zingeving van het werk het beste beoordeeld, het onderwerp scoort hier een 8,3. Hierna volgt de onderwijssector met een 8,1, gevolgd door gemeenten met een 8,0. In de profit sector (onder andere retail, energie & telecom, ICT en financiele dienstverlening) schommelt de score rond een 7,6, ruim een half punt lager dan het gemiddelde van de overheid.

 

Guido Heezen, HRM trendwatcher en directeur van Effectory, geeft een toelichting op de resultaten: “Deze prachtige scores in de overheidssector verbazen ons niet. De overheid loopt voorop in maatschappelijke betrokkenheid. Medewerkers die kiezen voor de overheid, doen hun werk vaak vanuit een bepaalde roeping. Ze willen bewust iets bijdragen aan de samenleving. Die zingeving vinden veel van hen bij de overheid, waar dikwijls voor en met mensen gewerkt wordt.”

 

Werkplezier piekt in het onderwijs

Qua werkplezier scoort de onderwijssector het beste (7,9). De scores liggen echter dicht bij elkaar,

gemeenten beoordelen hun werkplezier met een 7,8 en in de zorgsector scoort het onderwerp een 7,7. De profit sector behaalt ook hier lagere scores en komt gemiddeld uit op een 7,4. Heezen licht de scores van de overheid toe: “Het contact met mensen speelt hier een belangrijke rol. Zowel over de samenwerking met collega’s als het contact met leerlingen, clienten en patienten oordelen de respondenten overwegend positief”, vertelt hij. “Hoewel er dikwijls negatieve verhalen in de media komen over onveilige werksituaties waarin leraren, zorgverleners en andere ambtenaren verzeild raken, spreken de meeste medewerkers waardering uit voor hun werksituatie. Dat is mooi en bemoedigend om te zien.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen