NPCF wil openheid over kwaliteit van SEH’s

Array

Het moet voor patienten veel duidelijker worden wat de kwaliteit is van de Spoedeisende Hulpposten in Nederland. Dat betoogt NPCF-directeur Wilna Wind zaterdagavond in Nieuwsuur. ‘Mensen weten niet welke zorg er precies geleverd wordt op een Spoedeisende Hulppost van een ziekenhuis en van welke kwaliteit die zorg is. Dat moet veranderen,’ aldus Wilna Wind. De NPCF roept minister Schippers (VWS) op om te komen met strengere en bindende kwaliteitseisen voor ziekenhuizen met een Spoedeisende Hulp (SEH) waarop gehandhaafd kan worden.

Kwaliteitsnormen
De gegevens over de kwaliteit en beschikbare zorg van SEH’s moet volgens de NPCF worden omgezet in informatie die voor patienten beschikbaar en begrijpelijk is. De NPCF wil dat het voor patienten duidelijk is of een SEH basiskwaliteit biedt, of dat er een volledige achtervang van specialisten aanwezig is. ‘Er is volledig gebrek aan transparantie. Als er dan een SEH sluit is er vooral onbegrip bij omwonenden. Dat kan ik goed voorstellen. Maar als een omwonende weet: 15 km verderop heb ik veel betere kansen als mij iets ernstigs overkomt, dan zal het draagvlak veel groter zijn. We willen vooral goede SEH’s die voor iedereen evenveel kwaliteit en overlevingskansen bieden. Dat is belangrijker dan dat er heel veel SEH’s zijn waarvan de kwaliteit en het aanbod onduidelijk is.’

Willekeur
SEH’s spelen voor ziekenhuizen een belangrijke rol om hun patientstroom op gang te houden, en dus om omzet te kunnen blijven draaien. Dat betekent dat alle SEH’s nu worden opengehouden, ook als er eigenlijk te veel aanbod is en de kwaliteit niet voldoet. ‘Het is een hete aardappel die al jaren rondgaat. We hebben nu een situatie waarbij een bordje ‘SEH’ schijnveiligheid kan wekken. Dat moeten we niet willen,” aldus Wilna Wind.

Spreiding en concentratie
De snelheid waarmee een patient in acute nood geholpen kan worden is van groot belang, maar het is niet de enige maatstaf voor kwaliteit. Er moet voldoende aanbod zijn van spoedzorg dichtbij, zowel van Huisartsenposten als van Spoedposten en Spoedeisende Hulpposten. De NPCF streeft ernaar om de Huisartsenposten en de SEH’s op één locatie onder te brengen met een centrale ’triage’ waarbij wordt bepaald welke zorg er nodig is. Dat voorkomt veel onduidelijkheid bij patienten. De gespecialiseerde acute zorg kan dan meer geconcentreerd worden op een aantal plaatsen in Nederland, wat de kwaliteit ten goede komt. Het is vooral belangrijk dat een patient snel naar de juiste plek gebracht of gestuurd wordt. Het moet daarbij duidelijk zijn wat de patient daar kan verwachten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen