Wiskundig model kan verloop knokkelkoortsepidemieën voorspellen

Array

Eenvoudige wiskundige modellen kunnen het verloop van een knokkelkoortsepidemie al aardig voorspellen. Als deze modellen verder worden verbeterd kunnen strategieen worden ontworpen om de ziekte te beheersen, bijvoorbeeld bij het opzetten van vaccinatieprogramma’s. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Maira Aguiar Freire dos Santos.

Knokkelkoorts is een door muggen overgedragen virale infectieziekte. Van het virus bestaan vier varianten. De laatste jaren is deze ziekte een groot internationaal gezondheidsprobleem geworden. Veel mensen in (sub)tropische gebieden worden ernstig ziek of overlijden eraan. Er zijn twee varianten van de ziekte: knokkelkoorts zonder fatale afloop en hemorrhagische knokkelkoorts die tot een shock kan leiden, vaak met fatale afloop.

De laatste jaren zijn wiskundige modellen belangrijke gereedschappen om kennis te verkrijgen over infectieziekten en zo ook knokkelkoorts. Deze modellen onderscheiden drie klassen patienten – vatbaar, besmettelijk en genezen. Bij knokkelkoorts moet verder onderscheid gemaakt worden tussen de eerste knokkelkoortsinfectie veroorzaakt door de eerste variant van het virus en een tweede infectie door een andere variant. Aguiar toont aan dat een tijdelijke immuniteitsperiode (als reactie op de eerste besmetting), seizoensinvloeden (muggen zijn vooral actief in het natte seizoen) en de import van de ziekte uit andere gebieden belangrijke factoren om het epidemieverloop te voorspellen. Een uitgebreider model wordt nu ontwikkeld dat rekening houdt met deze factoren en het verschijnen van nieuwe gevallen van knokkelkoorts moet gaan verklaren.

Onderzoek laat zien dat knokkelkoorts fataal wordt door een tweede infectie bij iemand die eerder een knokkelkoortsaanval kreeg door een ander type knokkelkoortsvirus. Daarbij kunnen de antistoffen die tijdens de eerste infectie met het ene type virus werden aangemaakt niet neutraliseren met het andere virus maar zelfs de nieuwe infectie verergeren.

  • Startdatum23-04-2012
  • Tijd15.45
  • LocatieAula
  • TitelRich dynamics in multi-strain models: non-linear dynamics and deterministic chaos in dengue fever epidemiology
  • SprekerM. Aguiar Freire dos Santos
  • Promotorprof.dr. S.A.L.M. Kooijman prof.dr. F. Dionisio
  • OnderdeelFaculteit der Aard- en levenswetenschappen
  • WetenschapsgebiedAard- en levenswetenschappen
  • EvenementtypePromotie
Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
Bron: VU
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen