Minder medicatie, meer zorg

Array

Het verhogen van de eigen bijdrage voor onderhoudsmedicatie voor kinderen met astma is gecorreleerd met verminderd gebruik van die anti-astmamiddelen; ook belandt een groter aantal kinderen met astmaklachten in een ziekenhuis. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in JAMA (2012;307:1284-91). Ze waarschuwen dan ook voor de ongewenste neveneffecten van het beperken van de vergoeding van medicatie voor chronisch zieke kinderen.

Van in totaal 8834 kinderen met astma verzamelden de Amerikanen de gegevens over claims bij hun ziektekostenverzekering. De kinderen waren via de werkgevers van hun ouders volgens 37 verschillende polisvoorwaarden verzekerd, waardoor het mogelijk was om hen in te delen in percentielen op basis van de hoogte van de eigen bijdrage voor hun onderhoudsmedicatie.

De eigen bijdragen voor de anti-astmamiddelen varieerden van gemiddeld 89 dollar voor de 25% van de kinderen met de laagste bijdrage, tot 242 dollar per jaar voor het hoogste kwartiel. De kinderen met de hoogste eigen bijdragen gebruikten net iets minder onderhoudsmedicatie, maar alleen als ze > 5 jaar waren. Van deze kinderen belandden 2,4 per 100 kinderen met astmaklachten in het ziekenhuis, tegen 1,7 in het gedeelte van de kinderen met de laagste eigen bijdragen. Voor kinderen < 5 jaar golden deze verschillen niet, mogelijk omdat ouders op de medicijnen van heel jonge kinderen minder snel zullen bezuinigen.

De verschillen in medicatiegebruik en het aantal eerstehulpbezoeken en klinische opnames waren subtiel maar consistent, stellen de onderzoekers. Ze pleiten ervoor dat beleidsmakers zich bewust zijn van de mogelijkheid dat het verhogen van de eigen bijdrage voor onderhoudsmedicatie kan leiden tot een hoger aantal exacerbaties van de chronische ziekten.

Bron: Farma Actueel/NTvG (Bijdrage: Lucas Maillette de Buy Wenniger.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen