Nader inzicht in nierschade bij ouderdomsdiabetes

Array

Ouderdomsdiabetes ofwel type 2 diabetes mellitus (T2DM), is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het aantal patienten met T2DM neemt snel toe als gevolg van bevolkingsgroei, vergrijzing, verstedelijking en door toename van obesitas en lichamelijke inactiviteit. Een veel voorkomende complicatie van diabetes is schade aan de nieren, een aandoening die bekend staat als diabetische nefropathie en kan leiden tot chronisch nierfalen. Gezien de verwachte toename in het aantal diabetes patienten, zijn er dringend nieuwe therapieen nodig om diabetische nefropathie te voorkomen, of de progressie ervan te stoppen.

UMCG-promovendus Magdalena Mazagova ontdekte dat het eiwit GDF15 een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van diabetische nefropathie. In een diermodel was de expressie van GDF15 in de glomeruli, bundeltjes haarvaten in de nier, sterk verhoogd. Wordt in een diermodel de aanmaak van GDF15 voorkomen, dan wordt nierschade voorkomen. GDF15 helpt weliswaar beschermen tegen beschadiging van organen en weefsels, maar langdurig verhoogde aanmaak van het eiwit lijkt nierfalen tot gevolg te hebben. Mogelijk is GDF15 een aangrijpingspunt voor nieuw te ontwikkelen therapieen.

Magdalena Mazagova (Slowakije, 1984) studeerde farmacie in Bratislava. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting, Novo Nordisk en Boehringer Ingelheim. De titel van het proefschrift luidt: ” The role of Growth Differentiation Factor 15 in diabetic kidney injury”.

Promoties
Datum: 23 april 2012
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. R.H. Henning

The role of Growth Differentiation Factor 15 in diabetic kidney injury

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen