Limes Praktijkonderwijs uit Katwijk wint Food Battle 2012

Array

Wederom succesvol, heeft op 17 april jl. de Derde dinsdag van April plaatsgevonden. Oftewel: De Dag van De Gezonde Schoolkantine. Het thema voor die dag was ‘Zelfbewust, naar een verantwoorde schoolkantine’. Deze themadag is er om met schoolbesturen, ouderraden en leerlingenraden te discussieren over het thema “De gezonde schoolkantine”.

Dagvoorzitter Vivian Reijs, naast presentatrice tevens voedingsdeskundige, vroeg aandacht voor de gevaren van teveel vet, suiker en zout inname door de jeugd. Ook waren er presentaties van Voedingscentrum, door Kim Eversteijn, Do-it beweginsprogramma, door Daisy Jaspers, MOLCO – CSM, door Philip Rijken en Convenant Gezond Gewicht, door Wendy van Hal.

Initiator van deze dag, Arron Fresh, liet algemeen directeur Ronald Weerwag een presentatie geven over een nieuwe ontwikkeling om leerlingen een verantwoord budget mee te laten geven door ouders.

Waar leerlingen nu nog geld meekrijgen naar school en ouders geen invloed hebben op wat hun kroost koopt is Arron Fresh bezig met de ontwikkeling van een online ticketing systeem.

Ouders kunnen een digitale verantwoorde portemonnee aanmaken voor hun kinderen. De jeugd kan met dit budget alleen producten kopen die vallen in een verantwoord kantine aanbod.

Medio augustus dit jaar zal het systeem actief zijn.

Tijdens de themadag was er een ronde met tafeldiscussies.
Deelnemers konden in groepjes discussieren over wat ze zelf op dit moment tegenkomen op hun school. Ook werd ze gevraagd wat er gedaan kan worden om verantwoorde voeding onder de jeugd te stimuleren.

Ramon Beuk, tv-kok en schrijver van kookboeken, verraste de deelnemers met een culinaire lunch volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Food Battle
Onder leiding van Ramon Beuk en Vivian Reijs gingen vier scholen de strijd aan om de Food Battle Award 2012. Leerlingen van vier scholen moesten vragen beantwoorden over voeding. Hoeveel calorieen zitten er bijvoorbeeld in een kilo aardbeien? Meer of minder dan in een halve kilo banaan? Nadat de leerlingen met de vragenronde waren warmgedraaid, moesten ze echt aan de bak. Ze moesten een zo gezond mogelijk broodje klaarmaken. Uiteindelijk versloeg een heerlijk vers broodje met sla en avocado, gemaakt door de leerlingen van Limes Praktijkonderwijs in Katwijk, de drie andere (ook gezonde) broodjes. Ze wonnen de award én hun broodje is binnenkort echt te koop in de schoolkantines van Arron Fresh.

Wat doet Arron Fresh?
Op een locatie van Arron Fresh moet het voor leerlingen in één oogopslag duidelijk zijn dat het hier gaat om een schoolcateraar welke producten aanbiedt die lekker, gezond en verantwoord zijn tegen een eerlijke prijs / kwaliteit verhouding. Arron Fresh locaties werken volgens de uitgangspunten van het Handvest “Gezonder voedingsaanbod op scholen” en bieden daarmee een gezonde balans in het assortimentsaanbod van verantwoorde en minder verantwoorde producten. Personeel van Arron Fresh zijn in het bezit te van een HACCP certificering. Hiermee wordt de voedselveiligheid gegarandeerd.

Middels de huisstijl wordt er gecommuniceerd wat de doelstelling is van Arron Fresh.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen