VU lanceert Dag van de Filantropie

Array

De werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam doet al achttien jaar onderzoek naar filantropie in Nederland. Nu particuliere initiatieven belangrijker dan ooit zijn door de bezuinigingen van de overheid, roept de VU de vierde donderdag van april uit tot Dag van de Filantropie. De eerste Nederlandse Dag voor de Filantropie is 26 april, met het thema Overheid en filantropie: elkaar kennen, ontmoeten, versterken. De VU presenteert deze dag een vooruitblik op de gedragseffecten van de Geefwet.

Professionalisering van filantropie
Particulier filantropisch initiatief keert terug in de verzorgingsstaat. Dit heeft gevolgen voor overheden, voor gemeenten, voor fondsen, voor de sector filantropie, voor overheidsgefinancierde non-profitorganisaties én voor hun onderlinge relaties. Deze thema’s staan op de eerste Dag van de Filantropie op de agenda. Voor de sector filantropie is daarnaast professionalisering belangrijk, daarom krijgt het onderwerp “opleidingen” deze dag extra aandacht.

Geven in Nederland
De Dag van de Filantropie wordt om het jaar gekoppeld aan de presentatie van Geven in Nederland. Elke twee jaar presenteren wetenschappers van de VU nieuwe resultaten van hun onderzoek naar geefgedrag in Nederland. De aandacht voor filantropie neemt toe in Nederland en daarmee de behoefte aan informatie over de sector filantropie. Wat is de omvang van de sector? Welke vormen van filantropische geldstromen zijn er? Welke trends tekenen zich af? Waarom wordt er gegeven? Wie is de niet-westerse allochtone gever? Hoeveel geeft het Nederlandse bedrijfsleven? Hoe vrijgevig zijn vermogende Nederlanders? Het volgende boek wordt in 2013 gepresenteerd.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen