Medicijngebruik met paplepel ingegoten

Array

Ouders van kinderen die regelmatig antibiotica krijgen, gebruiken zelf ook meer medicijnen. Josta de Jong (Universiteit Groningen) en collega’s komen tot deze conclusie in Archives of Disease in Childhood. (2012; epub 29 maart).

De auteurs veronderstellen dat ouderlijke bezorgdheid en opvattingen omtrent gezondheid een belangrijke rol spelen bij antibioticagebruik van kinderen. Om dit na te gaan selecteerden zij uit een Nederlandse database van apotheken 6731 kinderen tot 5 jaar die nooit antibiotica ontvingen en 1479 kinderen die tijdens de follow-up minstens 1 maal per jaar antibiotica kregen. De onderzoekers gingen er van uit dat personen die 15-50 jaar ouder waren dan het geselecteerde kind en op hetzelfde adres woonden, de ouders waren.

19,1% van de moeders van kinderen die regelmatig antibiotica op recept kregen, gebruikten deze medicijnen zelf ook geregeld. Dit in tegenstelling tot 5,5% van de moeders van kinderen die nooit antibiotica gebruikten. Onder de vaders was dit respectievelijk 9,1 en 3,3%. De auteurs melden dat kinderen die antibiotica kregen ook meer astmamedicatie op voorschrift hadden, en dat astma vaak erfelijk is. Dit was niet van invloed op de eindconclusie, omdat het verband tussen ouderlijk medicijngebruik ook aantoonbaar was bij andere middelen. Zo gebruikten moeders vaker NSAID’s, pijnstillers, antihistaminica, sedativa en medicijnen voor obstructieve luchtwegaandoeningen. Vaders daarentegen namen meer maagzuurremmers, NSAID’s en cardiovasculaire medicatie.

Uit eerdere Scandinavische studies blijkt dat een lagere sociaaleconomische status gecorreleerd is met meer antibioticavoorschriften. Bovendien hebben ouders en kinderen vaak dezelfde dokter. Inzicht in verschillende factoren die antibioticagebruik bij kinderen bepalen is van belang om het gebruik van antibiotica terug te dringen en bacterieresistentie te beperken.

Bron: Arts & Apotheker/NTvG (Bijdrage: Christel van Dongen.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen