Leren leven met vergeetachtigheid

Array

Kenmerkend voor een dementie is het sluipende begin. Bij de geheugenpolikliniek van de afdeling Geriatrie in het UMC St Radboud melden zich steeds meer mensen met lichte geheugenklachten. Ze willen graag weten wat er aan de hand is en wat ze hieraan kunnen doen. Wanneer blijkt dat er sprake is van vergeetachtigheid die ernstiger is dan passend bij de leeftijd en iemands intellectuele achtergrond, dan noemen we dit ‘mild cognitive impairment’ (licht cognitieve stoornis, MCI).

Liesbeth Joosten laat zien dat MCI een grote impact heeft op zowel de patient als zijn naaste(n). Er is veel onzekerheid, er zijn lichte strubbelingen in de relatie en patienten en hun naaste(n) willen graag meer weten over wat er aan de hand is. Joosten ontwikkelde en evalueerde een psychologische groepsbehandeling die positieve resultaten gaf, waardoor patienten en hun naasten de veranderingen beter begrijpen en hiermee leren omgaan.

Titel promotie
Learning to live with mild cognitive impairment. Development and evaluation of a psychological intervention for patients with mild cognitive impairment and their significant others
donderdag 26 april 2012
Tijd 15:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus mevrouw drs. E.W.A. Joosten-Weyn Banningh
Promotors prof. dr. R.P. Kessels, prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert, prof. dr. M.J.F.J. Vernooij-Dassen
Copromotors prof. dr. J.B. Prins

Biografie

 

Liesbeth Joosten (Groenlo, 1963) studeerde Psychologie, specialisatie Klinische Neuropsychologie, in Nijmegen. Ze voltooide tevens de postdoctorale opleiding tot psychotherapeut. Ze is werkzaam als klinisch neuropsycholoog in het UMC St Radboud, afdeling Medische Psychologie, gedetacheerd op de afdeling Geriatrie. Bovenstaand onderzoek is verricht binnen het Radboud Expert Centre for Psychology and Medicine en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen