Amphia helpt om beroerte snel te herkennen

0
241

Het Amphia Ziekenhuis organiseert op dinsdag 8 mei 2012 een informatiemarkt over de eerste tekenen van een beroerte en de mogelijke gevolgen. In heel Europa vindt jaarlijks op de tweede dinsdag in mei de Dag van de Beroerte plaats. Amphia grijpt deze gelegenheid aan om samen met de Stroke Service Breda en patientenverenigingen voorlichting te geven over de werkwijze van het ziekenhuis en het tijdig herkennen van de symptomen van een beroerte. Het thema van dit jaar is: Een CVA? Het kan ook u overkomen!

Verschillende deskundigen geven op dinsdag 8 mei tussen 9.30 en 16.00 uur voorlichting op de informatiemarkt in de centrale hal van locatie Molengracht. Diverse specialisten en therapeuten staan dan klaar voor vragen en bezoekers kunnen gratis hun bloeddruk en bloedsuiker laten meten. Verder lopen er diverse verpleegkundigen rond die onder meer uitleg geven over de Brain Care Unit in het Amphia Ziekenhuis. Ook zijn er patientenverenigingen en organisaties uit de Stroke Service Breda e.o. aanwezig, zoals de thuiszorg, het revalidatiecentrum en een aantal verpleeghuizen.

CVA
Een beroerte, ook wel CVA genoemd, treft gemiddeld 110 Nederlanders per dag en wordt veroorzaakt door een herseninfarct of hersenbloeding. De gevolgen zijn vaak zeer ingrijpend voor patienten en hun omgeving. Het is daarom van belang om tijdig de symptomen van een beroerte te herkennen en vervolgens direct 112 te bellen. Hierdoor kan het leed na een beroerte beperkt blijven. Tijdverlies is namelijk hersenverlies. Het Amphia Ziekenhuis maakt deel uit van een CVA ketenorganisatie, de Stroke Service Breda. Hierin werken instellingen samen om bij een CVA de juiste zorg, op de juiste plaats en door de juiste persoon te bieden.

Signalen
Jaarlijks krijgen zo’n 41.000 mensen voor de eerste keer een beroerte. Dit betekent dat de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling wordt onderbroken. Stoornissen in spraak, gezichtsveld en gedrag zijn vaak kenmerkend voor een beroerte.Daarnaast kunnen de gevolgen van een beroerte lichamelijk van aard zijn, zoals krachtverlies of verlamming. CVA is in Nederland de grootste oorzaak van invaliditeit.