Centraal meldpunt resistente bacteriën

Array

Ziekenhuizen moeten elke multiresistente bacterie die ze vinden voortaan melden bij een centraal meldpunt. Andere ziekenhuizen zijn dan beter voorbereid als ze een patient uit een een besmet ziekenhuis opnemen. De kans op bacterie-uitbraken neemt de komende jaren fors toe, blijkt uit Engels-Nederlands onderzoek. Dat komt doordat ziekenhuizen zich steeds meer specialiseren. Mensen moeten dus vaker verschillende ziekenhuizen bezoeken en kunnen zo bacterien verspreiden. Het onderzoek richtte zich op MRSA, maar is ook van toepassing op Klebsiella, waarmee het Maasstad Ziekenhuis kampte, schrijft de NOS.

Uit onderzoek van Nederlandse en Engelse wetenschappers blijkt hoe een ziekenhuisbacterie zich na een uitbraak in één Engels ziekenhuis in een jaar razendsnel door heel Engeland verspreidt. Uit hun onderzoek blijkt een rechtstreeks verband tussen het aantal patienten dat van het ene ziekenhuis naar een of meer andere gaat en het aantal MRSA-dragers in die ziekenhuizen.

In Nederland wordt de komende tijd door concentratie van allerlei zorg in minder ziekenhuizen het aantal patientbewegingen tussen ziekenhuizen groter. En dus het risico op verspreiding van vervelende bacterien (en ook virussen) en de bijbehorende ernstige infectieziekten. Concentratie van zorg zou dus samen moeten gaan met de aanscherping van infectiepreventie en -bestrijding.

Onderzoeker Hajo Grundmann van het RIVM en het UMC Groningen zegt daarover dat het essentieel is dat precies bekend is wat er in Nederland gebeurt op het gebied van infectieziekten en bacteriele uitbraken. Er bestaat al een netwerk waar binnen laboratoria positieve kweken van multiresistente bacterien kunnen insturen (ISIS-AR). Daarbij is overigens nog maar de helft van alle laboratoria in Nederland aangesloten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen