Arts na je vijfenzestigste

Array

Artsen die na het bereiken van de pensioenleeftijd willen doorwerken, lopen tegen allerlei problemen aan. Ruim honderd artsen, afgestudeerd te Nijmegen in de eerste helft van de jaren zeventig, bogen zich onlangs op het symposium ‘Doktersloopbaan: uitdaging of keurslijf’ over deze problemen, die ze aan den lijve ondervinden.

Werkgevers zijn lang niet altijd bereid een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden. Verzekeraars kunnen dwarsliggen. Dat staat in schril contrast met het nu al zeer grote artsentekort  in de ouderenzorg, de zorg voor verstandelijk gehandicapten en de bedrijfsgeneeskunde.

Barrières slechten
De symposiumdeelnemers pleitten voor het slechten van barrières voor artsen om langer door te werken. Doorwerken na de pensioenleeftijd moet gebeuren tegen een gangbare honorering en goede arbeidsvoorwaarden. Voorts moeten oudere artsen hun registratie kunnen behouden, ook als zij minder of geen avond-, nacht- en weekenddiensten meer willen draaien. De artsenorganisatie KNMG is gevraagd een beleid te ontwikkelen dat duurzame inzetbaarheid van artsen mogelijk maakt.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen