Huisarts: houd voeling met voeding!

Array

In zijn afscheidscollege schetst prof. dr. Jaap van Binsbergen de belangstelling voor voedingsleer binnen de geneeskunde. Onder invloed van de toenemende welvaart ebde deze interesse na de Tweede Wereldoorlog weg, totdat aan het einde van de vorige eeuw voeding opnieuw in de belangstelling kwam te staan. Ditmaal als mogelijke etiologische factor bij de zogeheten ‘welvaartsziekten’.
Prof. Van Binsbergen pleit ervoor dat dokters zich weer bezig gaan houden met voeding. Er is inmiddels enige structuur aangebracht in de medische voedingsleer en dietetiek. Deze structuur, gedifferentieerd naar aandoening, niveau van voedingszorg en deskundigheid, is niet alleen nodig om zin van onzin te onderscheiden. Structuur is vooral ook nodig om kwalitatief hoogwaardige voedingsadvisering te waarborgen.Volgens prof. Van Binsbergen is de huisarts doorgaans de centrale zorgverlener als het gaat om voedingszorg, gelet op de complexiteit van de leefomgeving van patienten. Voorwaarde is wel dat er multidisciplinaire interventiemogelijkheden dichtbij de patient voor handen zijn. Dit geldt voor zowel over- als ondervoeding.
Biografie
Prof. dr. Jaap van Binsbergen (Utrecht, 1946) neemt afscheid als bijzonder hoogleraar Voedingsleer en Huisartsgeneeskunde bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud. Hij studeerde Geneeskunde in Utrecht en specialiseerde zich vervolgens in Tropengeneeskunde in Amsterdam. Van 1973 tot 1976 was hij als arts werkzaam in Kenia, waarna hij zich van 1977 tot 2011 vestigde als huisarts te Brielle. Hij promoveerde in 1987 te Maastricht op ‘Zoutconsumptie en bloeddruk in een huisartspraktijk’ en ontwikkelde zich tot één van de weinige huisartsen met kennis over voeding. Dat leidde in 2002 tot zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar aan het UMC St Radboud.
Prof. Van Binsbergen stak veel energie in de ontwikkeling van (multidisciplinaire) richtlijnen op het gebied van over- en ondervoeding. Hij maakte zich sterk om de huisartsgeneeskunde van het belang van goede voeding te doordringen. Met zijn inspanningen heeft Prof. Van Binsbergen bruggen geslagen  naar de dietetiek en naar andere professionals op het gebied van voeding.

Datum: donderdag 10 mei 2012
Tijd: 15:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker: de heer prof. dr. J.J. van Binsbergen
Titel afscheidscollege: Huisarts: houd voeling met voeding!

Bron: UMCN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen