Audiotour over bacteriën, infectieziekten en antibiotica

Array

Vanaf 17 mei kunnen bezoekers van Museum Boerhaave in Leiden op MicroSafari. Met een interactieve audiotour hoort en ziet de bezoeker allerlei bijzonderheden over infectieziektes, antibiotica en antibiotica-resistentie. Deze audiotour is ontwikkeld samen met het academische team ‘Antibiotica Gezocht!’ dat in 2011 de Academische Jaarprijs won.

De audiotour in Museum Boerhaave voert de bezoeker op een verrassende en uitdagende wijze langs de geschiedenis, het heden en de toekomst van het antibiotica-onderzoek. Aan de hand van de laboratoriumpraktijk krijgt de bezoeker een kijkje in één van de vooraanstaande laboratoria op het gebied van antibioticum-onderzoek. Modern onderzoek wordt zó tastbaar dat het lijkt alsof je zelf in het laboratorium staat. De tour eindigt in een tuberculosehuisje. Dit huisje – naar het zonlicht gedraaid en frisse lucht toelatend door de open ramen – deed in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw dienst als een ‘kuuroord’ voor tuberculosepatienten in de eigen achtertuin. Vóór de ontdekking van geschikte antibiotica was het kuren in sanatoria of TBC-huisjes de enige behandeling tegen deze gevaarlijke bacteriele infectieziekte.

Hoofdprijs Academische Jaarprijs
De Academische Jaarprijs van 100.000 euro is bestemd voor het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team ‘Antibiotica Gezocht’ besteedt het prijzengeld aan de ontwikkeling en realisatie van les- en practicummateriaal voor middelbare scholen en exposities in dierentuin Artis en Museum Boerhaave. Dit team, onder leiding van hoogleraar Gilles van Wezel, bestaat uit van medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden (Moleculaire Biotechnologie/Moleculaire Ontwikkelingsgenetica) en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (Medische Microbiologie).

Voor de Academische Jaarprijs (AJP) van 2012 zijn nu nog zestien teams in de race. De winnaar wordt op 24 oktober bekend gemaakt tijdens de finale in Leiden. De AJP is een initiatief van NWO samen met NRC, KNAW en VPRO/NTR.
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen