Betere diagnostiek van uitzaaiingen bij patiënten met melanoomuitzaaiingen in de lymfeklieren

Array

Esther Bastiaannet: Diagnosis and treatment of melanoma patients with lymph node metastases
Voor patienten met een melanoom is het van groot belang om het stadium van de ziekte nauwkeurig vast te stellen om adequate behandeling te kunnen krijgen. Uitzaaiingen van het melanoom bij patienten met bewezen lymfeklieruitzaaiingen (stadium III) kunnen goed worden opgespoord met FDG-PET en CT scans. Onderzoeker Esther Bastiaannet leidde vanuit het UMCG een landelijke studie waarin bij 25% van de patienten uitzaaiingen werden gevonden die met gebruikelijke diagnostiek niet zichtbaar worden. De kosten voor diagnose en behandeling per patient dalen met 5% als alleen een CT scan wordt gedaan, stijgen met 7% bij alleen FDG-PET, en stijgen met 15% als beide scans worden gedaan. Bastiaannet promoveert op 7 mei op de resultaten van het onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het aantal mensen bij wie melanoom wordt vastgesteld stijgt sterk de laatste jaren. De verwachting is dat in 2012 bij 4500 Nederlanders de diagnose melanoom, ofwel huidkanker, wordt vastgesteld. Het melanoom is verantwoordelijk voor meer dan 75% van de sterfte als gevolg van huidkanker. Een van de kenmerken van melanoom is dat het uitzaait naar onvoorspelbare locaties in het lichaam. Tijdig opsporen van uitzaaiingen is belangrijk om de juiste prognose te kunnen geven aan de patient en om te kunnen behandelen.

Bastiaannet voerde haar studie uit onder 251 patienten met melanoom. Met de FDG-PET scan werden uitzaaiingen gevonden bij 27% van de patienten, en met de CT scan bij 24%. Dit verschil was niet statistisch verschillend. Wel bleek de FDG-PET scan in totaal meer uitzaaiingen te detecteren dan de CT scan. De onderzoekers verwachten dat meer ziekenhuizen gecombineerde PET-CT scans zullen gaan gebruiken voor stadiering van patienten met melanoom. Bij een groot deel van de patienten met stadium III van de ziekte is operatieve behandeling, chemotherapie of immunotherapie mogelijk.

Zie eerder persbericht, 24 september 2009.

Link naar recente publicatie over de kosteneffectiviteit van FDG-PET en CT scans patienten met stadium III melanoma

Curriculum Vitae

Esther Bastiaannet (Assen, 1975) volgde de opleiding tot epidemioloog aan de Wageningen Universiteit. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de Afdeling Chirurgische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij vervolgt haar loopbaan als onderzoeker bij de Afdeling Heelkunde en Ouderengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum. De titel van het proefschrift van Bastiaannet is “Diagnosis and treatment of melanoma patients with lymph node metastases.”

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen