Els Borst draagt Paul van Eerde Award op aan Alzheimer Nederland

Array

Dit is een origineel bericht van NVVE
Morgen ontvangt Alzheimer Nederland een bedrag van 5000 euro namens Els Borst uit handen van juryvoorzitter Dick Swaab. ‘Alzheimer Nederland biedt veel steun en hulp aan mensen met Alzheimer en hun naasten, met als doel hun leven draaglijker te maken. De Alzheimer cafés zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook de uitgebreide informatiematievoorziening’ aldus Els Borst.

In oktober werd bekend dat Oud-minister Borst de Paul van Eerde Award 2011 had gewonnen. Zij verdedigde in het parlementaire debat over de euthanasiewet dat ook het lijden aan het vooruitzicht gevorderd dement te worden een reden kan zijn voor een gerechtvaardigd verzoek om euthanasie aan de arts. Door de genuanceerde manier waarop zij dit gevoelige onderwerp aan de orde stelde, kweekte zij maatschappelijk en politiek begrip voor deze moeilijke kwestie en kreeg zij een Kamermeerderheid achter haar voorstel. Hoewel euthanasie bij beginnende dementie sindsdien wettelijk is toegestaan, zijn artsen zelden bereid op verzoek stervenshulp bij dementie te verlenen. Met de nominatie en de toekenning van de Paul van Eerde-Award prijzen zowel de jury als de leden van de NVVE de manier waarop Els Borst zich tot op de dag van vandaag blijft inzetten om een oplossing te vinden voor deze problematiek.

Jaarlijks reikt de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde de Paul van Eerde-Award uit. Aan de Award is ook een bedrag van 5000 euro verbonden. Deze onderscheiding gaat naar een persoon of organisatie die veel voor het oplossen van de dementieproblematiek (heeft) betekent en/of op dit gebeid uitzonderlijke prestaties heeft verricht.

De onderscheiding is genoemd naar Paul van Eerde, de hoofdpersoon in de documentaire Voor ik het vergeet..van regisseur Nan Rosens. Van Eerde was chemicus die, toen hij de diagnose dementie kreeg, meteen wist dat hij deze ziekte niet tot het einde wilde meemaken. Hij vond geen gehoor bij zijn arts, verzamelde zelf dodelijke medicijnen en stapte in overleg met zijn familie uit het leven, voordat hij diep dement zou worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen