Studenten gaan medische strijd aan

Eerste interfacultaire kenniswedstrijd voor geneeskundestudenten in Nederland
In snel tempo een diagnose stellen, aan de hand van alleen een foto aandoeningen herkennen en vragen beantwoorden over verschillende medische onderwerpen. Dat is wat bachelorstudenten geneeskunde op 12 mei 2012 te wachten staat tijdens de Rosalind Franklin Contest (RFC), een initiatief van studenten van de Universiteit Maastricht. Het is de eerste medische wedstrijd in Nederland waarin teams van zeven Nederlandse geneeskundefaculteiten uit de bachelorfase een competitie aangaan in een ware kennisstrijd.

Op interactieve wijze worden kennis, kunde en vaardigheden getest. Analytisch denkvermogen, snelheid, teamwork en praktische skills worden op de proef gesteld aan de hand van verschillende opdrachten. Het doel van de wedstrijd is gemotiveerde studenten de kans te bieden om extracurriculair te excelleren en sociale netwerken op te bouwen met medestudenten uit het hele land.

De wedstrijd bestaat uit vier verschillende onderdelen: casuïstiek, waar de deelnemers een casus moeten oplossen door op tactische wijze diagnostiek aan te vragen in ruil voor punten (van simpel bloedonderzoek tot dure MRI-scans), blikdiagnose, waar ze in snel tempo aandoeningen moeten herkennen op afbeeldingen, multiple choice vragen waarin hun algemene medische kennis wordt getoetst en een praktijkcasus, waarin hun vaardigheden getest worden. Het team dat het beste presteert, wint de wedstrijd.

Zeven geneeskundefaculteiten in Nederland (Groningen, Leiden, Rotterdam, VU Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht) sturen één team naar het RFC om de eer van hun faculteit te verdedigen. Elk team bestaat uit vijf studenten in de preklinische fase. De teams nemen daarnaast een hoogleraar van hun faculteit mee als coach die zitting zal nemen in de jury. Ook het publiek heeft een actieve rol tijdens de wedstrijd; de toeschouwers kunnen middels stemkastjes aan bepaalde rondes deelnemen en maken daarmee kans op prijzen.

Het idee voor een interfacultaire medische wedstrijd komt uit Berlijn, waar jaarlijks de Benjamin Franklin Contest (BFC) wordt georganiseerd. Het BFC is in 1999 opgestart door Martin Paul – nu voorzitter van het college van bestuur van de UM – en is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieus evenement dat de deelnemers graag aan hun CV toevoegen. In 2010 is een groep UM-studenten naar het BFC gegaan met het idee de medische wedstrijd naar Maastricht te halen.
Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen