Steunpunt bacteriële ziekenhuisinfecties van start

Array

Gisteren is het signaleringsoverleg over ziekenhuisinfecties en antimicrobiele resistentie van start gegaan. Dit is een gezamenlijk initiatief van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Medisch Microbiologie. In de strijd tegen uitbraken met resistente bacterien kunnen ziekenhuizen hiervan vrijwillig melding doen bij dit steunpunt. Tijdige waarschuwing van andere zorginstellingen kan daarmee verdere verspreiding voorkomen.

Het steunpunt bestaat uit een maandelijks signaleringsoverleg, waarin meldingen van ziekenhuisuitbraken worden besproken. Bij dit overleg zijn vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Microbiologie (NVMM), de Vereniging voor Hygiene & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG) en het RIVM betrokken.

Het doel van het steunpunt is het snel onderkennen van een mogelijke dreiging snel en indien nodig snel aanbieden van externe expertise. Daarnaast is er een website waarop ziekenhuizen melding kunnen doen van uitbraken met resistente bacterien, die zichtbaar is voor de betrokken beroepsgroepen. De website is niet toegankelijk voor publiek.

Aanleiding voor deze ondersteuningstructuur is de toenemende antibioticaresistentie. Hoewel in de Nederlandse gezondheidszorg over het algemeen een verantwoord gebruik van antibiotica is, dreigt in onze zorg resistentievorming en de uitbraak van resistente bacterien. De gebeurtenissen vorig jaar in het Maasstad ziekenhuis (Rotterdam) hebben dit nogmaals onder de aandacht gebracht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen