Voorjaarsdepressie door slecht lenteweer

Array
Het aanhoudende slechte lenteweer met weinig zonuren zorgt voor gezondheidsklachten die lijken op een winterdepressie. Met name aanhoudende vermoeidheid, somberheid en een overmatige behoefte aan slaap zijn kenmerkende klachten, waar mensen momenteel veelvuldig over klagen, aldus René van Klaveren van Goodlite Lichttherapie. Het bedrijf, gespecialiseerd in lichttherapielampen die het ’tekort aan licht’ kunnen aanvullen, rapporteert 80% meer verkopen in vergelijking met een normale aprilmaand.

De klachten van de voorjaarsdepressie worden veroorzaakt door het lage aantal zonuren sinds afgelopen maart. April telde 20% minder zonuren dan het langjarige gemiddelde, met regionale uitschieters van 35%. Ook de eerste 9 dagen van mei telde volgens de cijfers van het KNMI slechts 22 uren zon.

Voldoende daglicht, met name in de ochtend, is zeer belangrijk voor de aansturing van de biologische klok van het lichaam, het bioritme. Bij een gebrek aan licht kan de biologische klok ontregeld raken en uit zich in gezondheidsklachten. Lichttherapie is een natuurlijke en effectieve remedie om deze klachten tegen te gaan. Lichttherapie maakt onderdeel uit van de reguliere geneeskunde en wordt aanbevolen in officiele behandelrichtlijnen van artsen.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen