Dokter op dinsdag: Iedereen valt wel eens een keer?!

Array

Hoe erg is het om af en toe te vallen? Als je na de val makkelijk weer op kunt staan en er alleen een blauwe plek overblijft, is er weinig aan de hand. Maar als je regelmatig zo hard valt, dat je je niet meer zelfstandig overeind kunt komen, moet je toch eens de huisarts raadplegen. In de valpoli op de afdeling Geriatrie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden wekelijks mensen onderzocht die vaker vallen dan normaal. “Zo’n valpartij kan veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, medicatie, hartproblemen, geheugenstoornissen of andere aandoeningen, “ aldus geriater Truuke Kamminga. In haar lezing op 29 mei  2012 om 19.00 uur in het auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat zij samen met fysiotherapeut Frank van Eijkeren in op de oorzaken en behandeling van vallen.

Met het ouder worden stijgt de kans op vallen. Ongeveer 30% van de mensen van 65 jaar en ouder valt jaarlijks minimaal één keer. In het ziekenhuis of het verzorgings- en verpleegtehuis komt vallen nog veel vaker voor. Als je twee keer of meer per jaar zo hard valt, dat je niet zelf meer overeind kunt komen, is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de onderliggende oorzaak. Uit angst opnieuw te vallen, gaan mensen soms nog minder bewegen, waardoor de problemen nog verergerd worden.  Behalve dat vallen kan leiden tot ziekenhuisopnames en breuken, kan valangst ook sociale isolatie geven en verminderde kwaliteit van leven.

Vallen wordt als een belangrijk signaal voor achterliggende problemen gezien.
In de valpoli bekijken arts, verpleegkundige en fysiotherapeut naar de oorzaken van het vallen en geven zij gericht advies voor verbetering. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak wordt zo nodig doorverwezen naar een ander specialisme. Tevens krijgt de patient advies over wat hij/zij zelf kan ondernemen om te zorgen dat de mobiliteit goed blijft. Kamminga en Van Eijkeren komen met een aantal praktische tips wat je zelf kunt  doen om ernstig vallen te voorkomen.

De lezing vindt plaats op 29 mei 2012 in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, 5223 GZ ’s-Hertogenbosch. Kijk voor een actuele routebeschrijving op www.jbz.nl/route. De lezing begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via www.brabantsdagblad.nl/dokteropdinsdag.  Tijdens ‘Dokter op Dinsdag’ is er volop gelegenheid om met de dokter in gesprek te gaan.  In het auditorium is plaats voor 175 mensen. Wanneer het auditorium vol is, worden om veiligheidsredenen de deuren gesloten. Wie zeker wil zijn van een plaats, komt dus op tijd.  Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

Recente artikelen