ËœVader van de stent’ geëerd

Array

Interventiecardioloog prof. Patrick Serruys is door het Erasmus MC op 19 mei onderscheiden voor zijn jarenlange inzet op het gebied van onder andere stents.

Wereldfaam
Prof. Serruys werkte veertig jaar in het Erasmus MC en heeft zich meer dan 25 jaar ingespannen voor toepassing en verbetering van stents. Hij genoot op dit vakgebied wereldfaam. Tijdens zijn afscheidssymposium kreeg Serruys een Erasmus MC-erepenning uitgereikt.

Spiraaltjes
Stents zijn hele dunne metalen spiraaltjes die vernauwde vaten openhouden. Wereldwijd hebben honderdduizenden patienten inmiddels baat gehad bij deze minuscule protheses.

Oplosbaar
Mede dankzij prof. Serruys is de kwaliteit van stents doorlopend verbeterd. Eerst kregen ze een laagje medicijnen (coating), om verstopping in het buisje tegen te gaan. Sinds 2005 wordt in Nederland ervaring opgedaan met biologisch afbreekbare stents. Die lossen zichzelf op als hun werk erop zit.

Vertrouwen
Prof. Serruys heeft onophoudelijk gestreden om deze innovatie geaccepteerd en vergoed te krijgen. Toen dit laatste niet snel genoeg gebeurde, heeft het Erasmus MC de protheses aanvankelijk uit eigen zak betaald. Hij bleef vertrouwen houden: ‘Het komt in orde, de doorbraak heeft z’n tijd nodig’. En zo gebeurde.

Lof uit VS
Vorig jaar ontving prof. Serruys de hoogste onderscheiding van Amerikaanse cardiologen.

Prof. Serruys krijgt Erasmus MC-erepenning

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen